В новините
 
03.11.2007 08:37   Новината е видяна 4456 пъти
BG пшеницата най-скъпа

2 лева ще е хлябът през март, прогнозират браншовици

      Българската пшеница се оказва най-скъпата в световен мащаб, съобщи Алекси Бойчев – председател на Съюза на земеделските кооперации в Бургас. Цената й е 357 долара за тон, което прави около 500 лева.

      Навсякъде цената на хлебното зърно е паднала. Във Франция пшеницата се търгува за 349 долара, в САЩ – за 328, а в Германия – за 325.

      С 33 долара - или близо 50 лв. на тон е поевтиняло зърното в световен мащаб през миналия месец, съобщиха и от стоковата борса. Според данните в началото на октомври зърното по света се е търгувало по 534 лв. за тон, а в момента цената му е 486 лв. Според борсови експерти поевтиняването на зърното се дължи на увеличените с 10% засети през тази есен площи с пшеница. Лошите климатични условия през тази година, довели до по-ниски добиви, са причината ЕС да препоръча на фермерите да засеят повече зърно.

      Внос обаче няма да има, категоричен е Алекси Бойчев. Цената в България е такава, че ако мелничарите и хлебопроизводителите решат да се снабдят от друга държава, ще излезе дори по-скъпо. Транспортните разходи и митата ще стопят разликата и ще надхвърлят местната цена.

      “ Този Рубикон е повече от месец, а цената няма да падне”, заяви Бойчев. Търговците на зърно имат все още количества на склад и пускат по малко на пазара, за да поддържат високата цена, допълни той.

      “ Очаквам, че хлябът през март ще стане 2 лева килограмът, което означава 1.50 лв. за самун”, прогнозира земеделският шеф.

      Цената на хляба засега остава същата, каза пък Пенка Филева – директор на общинската фирма “ Хляб и хлебни изделия” - Бургас. Брашното е 830 – 850 лева за тон, но някои от мелничарите вече искат 900. “ Дори да не поскъпне повече, ние трябва да вдигнем цената на хляба, защото тази е калкулирана на база 700 лева за тон брашно, а това е 20% разлика”, обясни Филева. В ЕС въпреки че цената на зърното пада, на хляба се вдига. “ Германците вече смятат хляба за деликатес и ядат картофи”, допълни шефката на хлебозавода.

      В момента средните цени на едро на хляба в Бургас са от 121 до 150 стотинки за килограм бял и от 121 до 141 ст. за тип “ Добруджа”.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |