В новините
 
21.11.2007 05:55   Новината е видяна 6311 пъти
Георги АНДРЕЕВ, експосланик на България в Норвегия, писател

Тези, които започнаха прехода в България, бяха опорочени


Своята сага за Норвегия “Северно сияние” ще представи на бургаската аудитория дипломатът Георги Андреев. Той е бил наш посланик в северната страна от 1980 до 1989 г. По думите на автора книгата е предназначена за българите, за всички специалисти. “Голяма борба беше да създадем престиж на България в Норвегия, посветил съм много страница за това”, обясни роденият в Ахелой силен политик от времето на Тодор Живков.

На представянето в петък ще присъства посланикът на Кралство Норвегия у нас г-жа Тове Скарстейн, под чиято егида минава и концертът същата вечер в зала „Проф. Иван Вульпе”, посветен на 100-годишнината от смъртта на великия норвежки композитор Едвард Григ.

- Г-н Андреев, разкажете обстоятелствата около раждането на книгата “Северно сияние”, защо я написахте?

- Тя е плод на 9-годишното ми пребиваване в Норвегия. Чувствах необходимост българските читатели да разберат за тази толкова интересна страна.

 Създадена през 9 век, тя е имала странната съдба да преживее онова, което е споходило и нашия народ. Около 500 г. Норвегия е била под робството на Дания и Швеция, довело до дълбоки промени, почти до заличаване. Хората вече не са знаели да четат на норвежки, тогава се ражда новонорвежки. Норвегия е Империята на Севера, наричали са я още Ледената страна. България е имала контакти още през 10 век, не бих казал, че са били светли. Норвежци, които са били охрана на императорския двор в Цариград, са участвали в потушаването на въстанието на Петър Делян. Тези факти са известни и от нашата история, и от норвежката. Най-интересното е, че тази страна е била под робство и както е била икономически изостанала, близо половината са умирали от глад, от черната чума, докарана с кораб в Норвегия от англичаните, така е имала бурно развитие. Сега е изведена на първо място в света по социален статус. Отдавна изпревари Швеция, от 7 г. Норвегия държи първото място. Високото жизнено равнище не се измерва само по заплатите. В страната има много първенства – по добив на електроенергия, алуминий, по дърводобив и дървообработване. Има социална система за завиждане.

- На какво може да завиди българинът?

- На много неща. Първо започваме с чистотата. Това е най-чистата страна в Европа, аз съм обиколил над 80 държави и по-чиста не съм виждал. Грижата за околната среда е номер 1 на всички. Толкова естествено е сраснала с народа, че правителството не е нужно да взема мерки. Отпускат се пенсии на селяните отдавна, може би тя е единствената държава в света, която осигурява платен отпуск на земеделските стопани. Държавата наема някой друг и му плаща, за да може селянинът да отиде на почивка. Много можем да мечтаем за такива грижи! Видял съм едно общество, монолитно и тясно свързано с властта, там разлика между власт и народ, каквато при нас е толкова очебийна, не може да се види. Законът си е закон, прилага се за всички еднакво! Включително и за кралското семейство. Мога да разкажа десетки случаи, когато кралят изпълнява порядките. Например, тяхната полиция направи стачка, а населението излезе по улиците в Осло и всеки носеше цвете за полицаите, за да изрази уважението си към тях. Стачкуваха за по-високи заплати, но без трясък, обикаляха улиците  с музика. Кронпринцът, който после стана крал, нарушил движението по пътищата и се поведе голяма дискусия - кой може да го осъди - дали баща му, кралят, или някакъв съд трябва да се създаде. Голяма и шумна кампания се вдигна. Но това не беше демагогия, накрая имаше някакво наказание. Ефектът от него беше толкова голям, че веднъж, ползвайки такси, помолих шофьора да кара по-бързо, а той ми каза – не мога да бързам, защото видяхте ли какво стана с кронпринца, щом него наказват, това значи, че за мен съвсем не е разрешено да направя нарушение! Това може ли да стане у нас? В България нарушенията започват от големците, каза един представител на КАТ, който беше дошъл в Осло.

- За северните народи по принцип се знае, че са студени хора. Доколко това важи за норвежците?

http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=1731





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |