В новините
 
23.11.2007 05:57   Новината е видяна 5295 пъти
Вече има работен проект за нов генерален транспортен план на Бургас

Кметът Димитър Николов съобщи, че вече има изготвен работен проект за нов генерален транспортен план на Бургас. Той ще търпи промени в движение, но и в този си вариант обхваща множество детайли – пътища, пътни съоражения, светофарна уредба, видеонаблюдение, паркоместа и т.н. Въвеждането му трябва да облекчи движението и да намали броят на жертвите и инцидентите по пътищата в града.

      Днес кметът на Бургас взе участие в заседание на Областната “Комисия по безопасност на движение по пътищата”, чийто домакин бе областният управител Любомир Пантелеев.

      В заседанието участваха още зам.-кметът Костадин Марков, директорът на общинската Дирекция “Управление при кризи, обществен ред и сигурност” Константин Луков, зам.- областният управител Георги Николчев, директорът на ОДП-Бургас комисар Павлин Димитров, началникът на “Пътна полиция”-Бургас Йонко Тончев, директорът на “Гражданска защита”-Бургас Йордан Лозев, представители на Областно пътно управление, Държавна автомобилна инспекция и Център за спешна медицинска помощ при МБАЛ-Бургас.

      Участниците в заседанието се обединиха около идеята за по-тясно сътрудничество и добронамереност в общата работа на общинските и държавните институции, за да се повиши качеството на живот в Бургас.

      По време на срещата бяха маркирани множество инфраструктурни и транспортни проблеми, някои от които премълчавани или неглижирани през последните години.

      Стана ясно, че изграждането на пътния възел Бургас – Средец – Созопол, един от приоритетните проекти за местната власт, е в правомощията на държавата.

      “Ние сме готови със спецификацията и цялата документация, но се оказа, че държавата е бенефициент на средства от еврофондовете по този мащабен проект. Сега трябва всички заедно – общинска, областна управа, общество, да настояваме проектът да бъде реализиран по-бързо”, каза кметът Димитър Николов.

      “Трябва сериозен и постоянен натиск върху държавните институции”, съгласи се и Любомир Пантелеев.

      Кмет и областен управител още веднъж подчертаха, че е изключително важно в най-бързи срокове да бъдат реализирани обходните пътища на Бургас, за да бъде облекчен пътния трафик в самия град.

      Началникът на “Пътна полиция” Йонко Тончев съобщи по време на срещата тревожни данни, според които по пътищата в самия град Бургас през тази година са станали 172 ПТП, 30 души са загинали, а 172 са ранените, като има ръст и по трите показателя. Най-опасен според тази статистика е районът на Пето РПУ-Бургас.

      За да бъдат избегнати тежки инциденти и нови жертви до края на годината, са взети мерки за поддръжка и редовно снегопочистване. Димитър Николов отбеляза, че има уговорка с почистваща фирма “Титан” за предоставяне на допълнителна техника при извънредни ситуации.

      На заседанието бяха обсъдени въпросите за светофарната уредба, кръговите движения и системата от отводнителни шахти в града.

      Беше предложено въвеждането на т.нар. “зелена вълна”, която да предотврати образуването на “тапи” в движението. За това обаче са нужни допълнителни проучвания, тъй като на този етап Бургас се оказва неподходящ приемник за подобна реформа.

      По отношение на кръговите движения всички се обединиха около становището, че тяхното регулиране трябва да стане пълно, а не частично, каквото е в момента. Това да стане след допитване до най-честите участници в пътния трафик – шофьорите на таксита и тези в градския транспорт, както и с участието на експерти, предложи Константин Луков.

      Зам.- кметът на Община Бургас Костадин Марков съобщи, че е установил липсата на 176 капаци на шахти в града. Вече са поръчани 250 нови, но, опасявайки се, че и с тях може да се случи нещо подобно, Димитър Николов призова гражданската съвест на бургазлии, за да престанат кражбите на капаци. Разбра се още, че в града има тотално асфалтирани шахти, които много трудно ще бъдат локализирани и освободени. За това ще бъде търсена отговорност на фирмите, които не са се съобразили с тяхната функция и буквално са ги заличили.

      Уговорени бяха твърди мерки по отношение на неправилното паркиране и създаването на обща система за неговото контролиране, между общински служби и “Пътна полиция”. Една от обсъдените мерки за ограничаване паркирането на забранени места беше и увеличаването на глобите за подобно нарушение.

      Т. нар. “паяци” също ще продължат да съществуват, но тяхната дейност вече ще е общинска, а не частна.

      Обмисля се и нов модел за движение в района на и около МБАЛ-Бургас, който да не затруднява работата на медицинското заведение.

      Кметът Димитър Николов се ангажира да съдейства за решаване на въпроса с обезпечаване транспортирането на бургазлии на хемодиализа до болницата /в момента те са 65 човека/, както и за намиране на нови помещения за Спешната медицинска помощ, която спешно се нуждае от тях.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |