В новините
 
25.11.2007 15:46   Новината е видяна 4967 пъти
Арх. Петко Йовчев: Европа даде висока оценка на родната архитектура. Бургаска фирма спечели конкурса за изграждане на градоустройствен план на града

Камарата на архитектите в България отбеляза 70-годишнината си

Налага се нов стил в архитектурата, който след време най-вероятно потомците ни ще наричат еклектично-технологичен. Така смята председателят на Камарата на архитектите в България Петко Йовчев в отговор на въпрос на "Фактор"   по време на тържественото честване на 70-годишнината на съсловната организация в Националния археологически музей в София. Според арх. Йовчев много малко са страните в света, които имат подобна история, с която могат да се гордеят.
Педро Гильерме - член на Изпълнителния съвет на Съвета на архитектите   в Европа, пристигнал специално за тържественото събитие, даде висока оценка на съвременната българска архитектурна мисъл. Да отбележат празника в отеснялата зала на археологическия музей бяха дошли много съсловни творци от цялата страна, както и гости от архитектурни камари и сродни организации от Австрия, Германия, Словакия, Гърция, Турция и Португалия, представители на изпълнителната и законодателната власт, утвърдени авторитети от различни области на културата, изкуството, икономиката и политиката.
По решение на Управителния съвет с почетно членство за приноса им във възстановяването на камарата бяха удостоени нейните председатели от 1991 до 2003 г. Яким Петров, Димитър Кръстев, Стефан Беязов, Огнян Симеонов, Розина Червенкова и Атанас Тосев.
Инженерно-архитектната камара е учредена на 7 октомври 1937 г. с наредба-закон на правителството, публикувана в ДВ, бр. 221 от 1937 г. През 1991 г. се провежда учредително събрание, на което се възстановява дейността на Камарата на архитектите в България като наследник и продължител на идеите и дейността на камарата от 1937 г. През 2003 г. Народното събрание приема специален Закон за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране, с който се учредява Камара на архитектите, която приема наименованието, активите и пасивите на камарата от 1991 г. Сега в Камарата членуват над 2800 архитекти.

Пълният текст:
http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=1775
Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |