В новините
 
30.11.2007 05:28   Новината е видяна 6320 пъти
Руснаците бягат, вещаят срив на пазара

Ипотечната криза удари и братушките, сделките с имоти намаляват драстично
Драстично намалява интересът за покупка на имоти с всеки изминал ден от страна на инвеститорите от бившите съветски републики. Ако доскоро те формираха голяма част от търсенето на пазара, то днес ентусиазмът на много родни брокери е охладен. След САЩ и Англия ипотечната криза удари и потенциалните клиенти на родните имоти от Литва, Латвия, Казахстан и Естония.
“Ако миналата година лихвите, които предлагаха банките в тези страни, варираха между 4-5%, то днес те са около 9-10%, а кредитите се отпускат много трудно и с десетки формалности. Тези хора са свикнали да живеят на кредит и отказът на финансовите институции в момента ги събаря”, коментира Игор Березовский, генерален директор на агенцията “RTL Estate”.
Родната фирма участва през изминалия месец на осем големи международни изложения в Москва, Санкт Петербург и големите градове на Казахстан,  Латвия, Литва и Естония. Предлагането на български ваканционни апартаменти било огромно. В същото време интересът на руснаците се сринал през последните месеци.
“80% от имотите, които предлагат международните агенции, са именно български. И ако миналата година на изложението в Рига направихме рекорд от 36 спонтанни сделки на самия щанд, то тази година сме на нулата”, каза още Березовский.
През 2006 г. в Рига са участвали едва 4-5 български фирми. През този месец имоти са предлагали 79 родни агенции.
Според Игор Березовский другият фактор, който влияе върху отлива на руските инвеститори, е, че основното предлагане е на еднотипни ваканционни апартаменти.
“Предстои една голяма преоценка на качеството, лукса на продукта, както и на самото обслужване. Мениджмънтът на самите имоти у нас все още е много слаб като цяло”, каза още той.
Шефът на“RTL Estate” коментира, че много инвеститори в момента се оплакват, че не могат да  реализират изградените от тях селища. Най-силна стагнация на пазара в момента се чувства в Слънчев бряг. Десетките изградени комплекси има вероятност да останат празни дълго време.
“Ще отпаднат от играта доста малки агенции за недвижими имоти. Пазарът се променя, вече не се купува по инерция”, допълни той.

Според брокери най-голяма стагнация на пазара се чувства в Слънчев бряг, където се предлагат хиляди ваканционни апартаменти

http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=1819





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |