В новините
 
12.12.2007 20:07   Новината е видяна 5240 пъти
Ченгене скеле - мястото на редките птици в Натура 2000

Министър Джевдет Чакъров подписа проекти на седем заповеди за обявяване на защитени зони от НАТУРА 2000. Ченгене скеле за кой ли път тази седмица в мрежата (Internet). Иначе в мрежите освен шарани попадат и калдаринки и затова Ченгене скеле, влиза в зони за птиците в Бургаска област  (виж най-долу).

Това са защитени зони “Блато Малък Преславец”- с.Малък Преславец, община Главиница, област Силистра; “Гарванско блато” в землищата на с. Гарван и с. Попина, община Ситово, област Силистра; “Залив Ченгене скеле” в землищата на кв. Крайморие и с. Маринка, община Бургас, област Бургас; “Поморийско езеро” в землищата на гр. Поморие и с.Ахелой, община Поморие, област Бургас; “Комплекс Беленски острови” в землищата на гр. Белене, община Белене, област Плевен и гр. Свищов, община Свищов, област Велико Търново; “Остров Голя” в землището на с. Кутово, община Видин, област Видин; “Рибарници Пловдив” в землищата на с. Войводиново, с.Труд, общ. Марица и гр. Пловдив-Север, общ. Пловдив, област Пловдив. /БГНЕС


Четиринадесет са потенциалните защитени зони за птиците в Бургаска област 

Четиринадесет са потенциалните защитени зони за птиците в Бургаска област, за които се предвижда да станат част от европейската екологична мрежа Натура 2000.
Териториите, предложени за защитени зони по Директивата за опазване на дивите птици, бяха представени на работна среща, организирана от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас и Българско дружество за защита на птиците. Потенциалните защитени зони в Бургаски регион са: “Поморийско езеро”, “Атанасовско езеро”, “Комплекс Мандра – Пода”, “Бургаско езеро”, “Комплекс Стралджа”, “Котленска планина”, “Странджа”, “Комплекс Ропотамо”, “Залив Ченгене скеле”, “Емине”, “Камчийска планина”, “Сините камъни – Гребенец”, “Западна Странджа” и “Бакърлъка”.
Обект на защита са както някои постоянни и гнездящи у нас видове, така и повечето от мигриращите птици: бял и черен щъркел, розов и къдроглав пеликан, малък корморан, всички видове чапли и грабливи, чайки, рибарки, някои видове дъждосвирцови, кълвачи и пойни птици.
С изграждането на защитени зони за птиците и включването им в мрежата Натура 2000 ще се гарантира дългосрочно опазване на биологичното разнообразие, ще се осигурят достатъчно по площ и качество места за размножаване, хранене и почивка при миграция на дивите птици и ще се ограничи негативното антропогенно въздействие спрямо тях. 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |