В новините
 
19.12.2007 02:50   Новината е видяна 3438 пъти
През 2008-а Бургас ще похарчи 120 милиона левал Местните такси са изостанали от пазарната логика, казва Красимир Стойчев – зам.-кмет по финансите в Бургас

такси са изостанали от пазарната логика, казва Красимир Стойчев – зам.-кмет по финансите в Бургас

- Г-н Стойчев, през тази седмица местният парламент ще разглежда новите тарифи за местни данъци  и такси в Бургас, къде точно е завишението?
- Промяната е в частта на строителните разрешения, които са изключително много за Бургас, в областта на рекламата, всичко останало не се пипа.  Чисто социалните такси няма да се повишат.
- Колко се вдигат таксите в частта строителство?
- Само в частта строителство има по три и четири пъти.
- Какъв е мотивът да бъдат повишени, стана ясно, че не са  били покачвани през последните години в Бургас?
- Първо, идеята е  да се изравнят с нивата на таксите, които се събират във Варна, Пловдив, Русе и София. Второто- ако искаме да имаме светли и приветливи улици без дупки, трябват пари в местния бюджет, за да ги насочим към  капиталовата програма.
- Колко пари очаквате да постъпят в местната хазна от това завишение?
- За да се каже точно какво ще бъде, трябва да мине сесията.
- Предложенията на финансово-бюджетната комисия сигурно ще минат в зала, защото за това има политическа воля.
- Нашите предложения са ниски, но тези  на комисията са доста завишени. Не се съгласихме с тях и  се спряхме на варианта, който кметът е предложил, но и  комисията, както и съветниците  имат право на предложения.
- Имат ли основание общинските съветници да искат такова голямо завишение, в някои от перата се говори за 50-100 % покачване на таксите?
- Много от данъците и таксите не са пипани с десетилетия. Изостанали са от пазарната логика, за други – трябва да се съобразяваме, че са чисто социални такси и не би следвало да се вдигат и искаме да си останат същите.
- Това завишение няма ли да повиши драстично  нивото на живот в Бургас, който и без това е твърде скъп град?
- Според мене няма да се отрази, защото таксите се плащат еднократно. Частта,  в която се пипа, е строителната програма, но знаете каква е нормата на печалба в строителството. За  една голяма сграда таксата, която трябва да се плати, се равнява на един квадрат от сградата, така че, няма да се отрази.
- Има няколко параметъра, в които в строителният бизнес ще му се повишат таксите, логиката на съветниците в комисията бе: “Те са богати, нека да плащат”. Но те ще продължат да бъдат богати, а това ще се отрази върху техните   клиенти и качеството на продукта.
- За някои от таксите комисията има право, те трябва да  принуждават строителя бързо да извърши този ремонт, преустройство и да се освобождава тротоарът. Виждате какъв е проблемът със строителството в Бургас.

http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=2008





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |