В новините
 
19.12.2007 02:55   Новината е видяна 4042 пъти
Общинска полиция иззе документацията на общинската фирма „Обреден комплекс”

Кметът сезира прокуратурата и икономическа полиция за злоупотреби в дружеството

      Около 16 ч. на 15 декември кметът Димитър Николов издаде извънредна заповед за изземване на цялостната документация на общинската фирма „Обреден комплекс” ЕООД.

      Минути по- късно директорът на „Обществен ред и сигурност” Костантин Луков, одитори и общински полицаи отидоха в офиса на фирмата на ул. „Иван Богоров” и се натъкнаха на изнасяне на папки с документи и печати от управителя на фирмата Христо Николов. Тепърва ще се установява дали се касае за лични или фирмени документи.

      Цялата документация на „Обреден комплекс” вече е описана и иззета и се съхранява в сградата на община Бургас.

      Извънредната проверка днес бе разпоредена от кмета, след като одитори на община Бургас, които извършват проверка по негова заповед от края на ноември в дружеството, са сигнализирали, че има опасност от прикриване и изнасяне на документация от фирмата.

      Часове преди изземването на документацията, в петък вечерта Николов сезира прокуратурата и икономическа полиция за установени финансови нарушения във фирмата.

      Касае се за финансови злоупотреби и неотчитане на приходи от дейността, както от радостни ритуали, така и от гробищен парк. По груби и предварителни изчисления се касае за липси в касата на около 80 000 лв.

      Нарушенията са били установени в процеса на извършване на вътрешния одит, който стартира на 23 ноември. Установена е разлика между отчетените и документираните приходи в счетоводната сметка за месец юли, със заведените приходи по касовите книги за фискалните апарати. Само за юли 2006 г. се касае за липсата на 11 300 лева. След изисканото обяснение от касиер – счетоводителя на дружеството – Стефка Василева, тя устно е заявила, че не е отчитала парите от издадените фактури на фирма „Арес- Хермес” ЕООД – Бургас. Василева е предоставила на главната счетоводителка на общинската фирма Нунка Костова и други неотчетени фактури в прихода на касовите документи за периода от 2005 г. до 2007 г.

      Според обясненията на главната счетоводителка Нунка Костова има голям брой неотчетени фактури за 2005, 2006 и 2007 г., издадени на Арея – 1, ЕТ Хермес, Арес – Хермес ЕООД, парите от които не са били отчетени в касата. Определена част от издаваните фактури са били унищожени. Според писмените обяснения на Нунка Костова до кмета, се касае за присвояване на средства между 4 и 6 000 лв. на месец от касиер-счетоводителя на фирмата Стефка Василева.

      Одиторите са установили и фактури, които са се водили без хронология, както и това, че се е работило с няколко кочана едновременно.

      Според одиторите на община Бургас обаче, тепърва ще се установява кои длъжностни лица са замесени в злоупотребите на дружеството. Проверката ще продължи съвместно с икономическа полиция и ще обхване цялостната документация на фирмата.

      Кметът Димитър Николов заяви, че проверката и в „Обреден комплекс”, и в останалите общински фирми ще продължи до цялостното изваждане на светло на дейността им.

      „Шокиран съм от това, че някой може да се осмели, да открадне пари от погребения и мъката на хората”, заяви Николов. На компетентните органи ще бъдат предадени всички общински служители, за които се установи, че са извършили злоупотреби. Николов е изискал от зам. кмета по финанси Красимир Стойчев да наеме на граждански договори и външни одитори, за по- експедитивно и независимо приключване на проверките.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |