В новините
 
29.12.2007 08:03   Новината е видяна 8901 пъти
Шестима се борят за главен архитект на Бургас

Шефът на Съюза в Бургас, бивш началник на РДНСК и автор на една от идейните концепции на проекта “Супер Бургас” са само част от претендентите

      Шестима ще се борят за поста главен архитект на община Бургас. Вече са подадени молбите на ред известни имена в архитектурните среди на града.

      Шефът на Съюза на архитектите в Бургас Владимир Милков, бившият началник на РДНСК -Димитър Георгиев, архитект Веса Илиева, която в момента работи в общината, Десислава Евгениева, архитект на Малко Търново, Йорданка Георгиева със собствено частно архитектурно бюро и единият от авторите на идейната концепция на проекта “Супер Бургас”, Никола Ликоманов, ще се борят да седнат в стола на главния архитект на Бургас.

      Ликоманов представлява Бургаска строителна асоциация, а неговата идея за развитието на зоната за обществен достъп около жп гара и Пристанище Бургас предвижда ул. "Александровска" да пресича булевард "Булаир" , който в най-натоварената си част е вкопан в ул. "Фотинов" малко след бургаската жп гара.

      Морският терминал да бъде на два или три етажа. Пътниците да бъдат посрещани на първи етаж и след митническа проверка ще слизат на ниво партер, откъдето ще бъдат извозвани към автогара-юг. Мястото на автогарата ще се намира, където сега е спортната площадка "Васил Левски".

      На 11 декември общината официално обяви конкурса за поста главен архитект. Той ще премине през няколко етапа, като кандидатите ще трябва да представят своята визия за бъдещото градоустройство на Бургас.

      След това ще я защитават пред обществеността. Специална комисия, в която влиза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев, ще препитва кандидатите. Ковачев е автор на Закона за устройство на територията и участва в разработването на проектозакона за Черноморското крайбрежие.

      В комисията влизат още Митьо Виделов – главен архитект на републиката и председател на Националния експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика, доц. д-р Калин Тихолов – зам.-декан в УАСГ- катедра “Интериор и дизайн”, който е автор на няколко градоустройствени плана и ще оценява креативността на кандидатите, и проф. д-р Веселина Троева – шеф на катедра „Градоустройства” към Университета по архитектура, строителство и геодезия и автор на учебници и книги в областта на градоустройството, която е автор на подробния устройствен план на Кьошето.

      От страна на общината в комисията ще участват зам.-кметът по строителството Костадин Марков, главният секретар Божидар Кънчев и директорът на “Човешки ресурси” към община Бургас - Янка Стойчева. В комисията няма да влизат представители на бургаските архитекти, за да няма конфликт на интереси при оценяването, както и пристрастност към определени кандидати.

      Очаква се представянето на концепциите на кандидатите да стане в края на януари, а дотогава в общината набират още кандидати за поста.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |