В новините
 
19.01.2008 04:39   Новината е видяна 5261 пъти
Пожарникарите спасяват хора с амортизирана техника

ХЕИ наложи информационно затъмнение, жертвите починали от отравяне

Неуредици, старомодна техника, липса на модерни защитни средства, безхаберие на висши чиновници са част от причините за разигралата се огнена трагедия в масивната сграда на РИОКОЗ – Бургас на ул. „Александровска“ 120. Тя показа, че в екстремна ситуация в града хората трябва да разчитат предимно на себе си, на собстбествената си воля и издържливост. Истинско чудо е, че жертвите от страна и на попадналите в капана служители на инспекцията, и от страна на пожарникари и спасители не са повече, защото човек изпаднал в паника е готов да скача от високите етажи и покриви, а огнеборците са нямали нужното модерно оборудване. Отново трябваше да се случи трагедия, за да признае министъра на вътрешните работи Румен Петков вчера в Бургас, че техниката е амортизирана и тепърва  ще търси спонсори за ново оборудване. Хаосът продължи, когато трябваше да бъде направен оглед на сградата, който пък показа липса на координация между отговорните институции – МВР, РИОСВ, Гражданска защита. Спасителите три часа чакаха безуспешно представител на РИОСВ пред запечатаната сграда, за да влязат за първоначални проби за отровни вещества, останали след инцидента. След втория оглед се оказа, че забравен поялник е причинил драмата във вторник следобед.
„Не знаем да има друг изход в сградата? Какво спасение да имаме? Единствения ни изход бяха прозорците и терасата на покрива“, спомнят си с ужас служители на РИОКОЗ, които са били сред заклещените в сградата и останаха повече от час по превазите на 3 и 4 етаж на потъналата в гъст задушлив дим сграда.  Те пожелаха да останат аномни, защото след преживения ужас вчера са били посетени от шефката си Светла Станчева, която лично им е забранила изказвания пред медиите.
Голямата, пълна с химикали сграда на РИОКОЗ е имала одобрена от пожарната служба евакуационнна схема, съобразена  нормативните изисквания. Оказа се обаче, че дори от пресцентъра на институцията не можаха да отговорят дали при пожара във вторник хората са имали шанс да се доберат до друг изход, за да се спасят от сградата.  Единственият шанс на блокираните вътре е останал да чакат спасителните екипи да достигнат до тях и да ги извадят живи. Пожарната служба в Бургас е участвала с цялата си техника, която се полага на дежурство в града. Оказа се, че това са само 4 автомобила, от които един има стълба и то на 30 години. Това е единствената техника, която е позволявала на пожарникарите да достигнат заклещените на високите етажи обезумели от ужас и студ служители. Около 25 са били огнеборците, които влизаха в димящите помещения, въпреки че се оказва, че екипировката им е била далеч под европейските представи за съвременна защита и са проявили истински героизъм.
Единствените, готови да влязат в реактивната среда са били спасителите от Гражданска защита. С техника и хора те са помагали и на пожарникарите. Тридесет и три годишният Георги Чапаров е извел с риск за живота си двете тела на загиналите жени – шефката на отедл „Конторл на хранителните заведения и храните“ д-р Людмила Калоянова и санитарния инспектор Катя Димитрова. „Влязох в стаята да видя няма ли останал човек в дима. Видях тяло на жена. Свалих маската от лицето си и го сложих на нейното като мислех, че тя още диша. Прозорците на стаята бяха затворени и вътре беше всичко в пушек, затова отидох да отворя и да влезе чист въздух. Тогава видях второто тяло и извиках колегите си, за да изведем хората“, разказа Чапаров. Той бе един от пострадалите спасители, които бяха приети в бургаската многопрофилна болница, тъй като е вдишал пушек, докато е помагал на пострадалите.
Според шефа на Гражданска защита Йордан Лозев жените са имали шанс да оцелеят, ако са били отворили прозорците на статята. Двете са били на работните си места на 4 тия етаж в часа на пожара. Когато Чапаров намерил телата, вратата на стаята е била отворена, от което спасителите предполагат, че те директно са погълнали дима, изпълнил коридорите.
„Жените са починали от отравяне с въглероден окис, а не от удар при бягането“, каза съдебният лекар д-р Галя Милева. Състояните на останалите 25 обгазени човека, настанени в болницата е стабилно, правят им се допълнителни изследвания.
Включен поялник, причинил пожара е бил забравен в помещение , където майстор- служител на РИОКОЗ   поправял бойлер. Така отпада версията за предумишлен палеж , поясни прокурорът Емил Христов. Името на майстора е известно. Най- вероятно към него  ще бъде предявено обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост .
При извършените проби на въздуха в сградата от Гражданска защита вчера бе установено, че няма опасни отровни вещества.
Загиналите д-р Калоянова и инспектор Катя Димитрова са били дългогодишни служители на РИОКОЗ и се ползват с авторитет сред колегите си. Димитрова е била пенсионерка, но станала на работното си място. „Научих за пожара от приятелка, докато бях на работа и веднага хукнах към болницата. Там разбрах, че майка е загинала“, шокирана разказа дъщерята на Димитрова – Генка. Никой в апартамента в бл. 59 в ж.к. „Славейков“, не можеше да повярва, че нея вече я няма. Съпругът и Жеко, който е дългогодишен служител в полицията не беше в състояние да приеме истината. Погребението на Колева е насрочено за петък.

--------------------------------------------------------------------------------
Йордан Лозев – шеф на Гражданска защита:
Нашите хора са готови да влизат в реактивна среда

- Г- Лозев, с каква техника участвахте в акцията по евакуиране на хората от горящата сграда на РИОКОЗ? Спасителите имаха ли нужната подготвка?

- Участвахме с общо 15 души - две групи от спасителния отряд и от дирекцията. Те имат абсолютната подготовка и действаха много добре, активно и точно. Даже с риск за живота си направиха неща, които не трябва да правят.
– Екипировката им съобразена ли беше с факта, че това е сграда, пълна с химикали?
– Екипировка имаме, включително и индивидуална. Използвахме стълби 14 метра, имахме маски, дихатели. Хората са обучени. Екипорвката, която имаме е за влизане във всяка агресивна среда. Разполагаме с 9 апарата за тази цел. Те защитават и дихателната система и тялото. В момента използвахме такива, които са само за дихателната система. Нашият фелдешер даваше кислород на хората, които бяха изведени, оказа им първа помощ преди да ги качат на линейките.
– Каква е вашата оценка за обезопасяването на сградата. Имаше ли планове за евакуация?
– За плановете за евакуация проверките се извършват от пожарникарите. Те проверяват системите.
--------------------------------------------------------------------------------

Васил Василев – шеф на Противопожарна служба – Бургас:  Имаме само 1 висока стълба на 30 години

- Достатъчна ли беше техниката, с която Противопожарна служба – Бургас реагира на критичната ситуация във вторник?
– От пожарната от Районната служба в Бургас – участвахме с 4 автомобила и с още един от ЛУКойл – Нефтохим. Огнеборците бяха 25.
- Имаше ли всеки от тях нужната защитна екипировка?
– Нещата са относителни. В известна степен – да. Относително означава, че има европейски норми, на които трябва да отговарят ботушите, каската, топлозащитното облекло, защитните мерки, които от своя страна биват няколко съвременни варианта, с които ние не разполагаме, така че затова казвам, че в известен смисъл – да.
– Това значи, че пожрната не е добре подготвена за такива ситуации?
– Да.
- Вие отговаряте за евакуационните схеми. Обезопасена ли е сградата?
– С една дума не може да се отговори. Всяка сграда трябва да отговаря на определени изисквания. РИОКОЗ като конструкция, предназначение, като етажност, като застроена площ отговаря на изискванията за брой изходи. Друг е въпроса, че има някои подробности, свръзани с режима които дознанието ще установи.
– Искате да кажете, че евакуационнита схема на РИОКОЗ е била наред?
– Да.
– Имаше ли резервен изход за хората, освен прозорците и покрива на сградата?
– Тази сграда отговаря на изискванията на противопожарните и строителните технически норми.
– - Разполагахте ли с нужния бро стълби, които да достигнат до хората на 3 и 4 тия етаж и на покрива?
– При такъв развит пожар стълбите никога не можем да кажем, че са досатъчни, тъй като имат определен капацитет. Както се случи от там да бъдат евакуирани 38 човека – не можем да кажем, че са достатъчни, но в края на крайщата разполагаме с една стълба, която е на 30 години, дарение от Швейцария и с един автоподемник, който е от ЛУКойл и е производство 95 година.
– С колко противопожарни автомобила разполагате?
– Пожарните в региона 37 противопожарни автомобила, но не всички това са че не всички водят вода. Част от тях са за аварйно спасителна дейност и помощни. В бургаската служлба на дежурство имаме 4 или 5 екипа максимум.
– И само една от тях има висока стълба, така ли?





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |