В новините
 
17.02.2008 18:49   Новината е видяна 4720 пъти
Референдумът в Бургас се провали, в Нови хан - не

На 17 февруари в страната се проведоха два местни референдума - в Бургас и в Нови хан.
Активността на бургазлии на референдума за петролопровода "Бургас-Александруполис" към 19.00 часа е 26 процента. Гласувалите към този час са 49 135. Това съобщи Светла Каменова от общинската избирателна комисия (ОИК).
Въпросът, на който гражданите на Бургас трябваше да отговарят, е: "Одобрявате ли изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис, с трасе на тръбопровода и с инсталации, разположени на територията на община Бургас?".
Право на глас имаха 188 774 души при общо 222 208 души население на община Бургас. В допитването трябваше да се включат поне 50 процента плюс един от гласоподавателите, за да бъде то валидно, припомниха от ОИК.
"Референдумът за нефтопровода беше замислен като политическа акция срещу управляващите и се провали точно като политическа акция", заяви пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Според него ако гражданите на Бургас са възприемали референдума като екологична акция отношението им щяло да е друго. "Референдумът не е крах за бургазлии, а за ГЕРБ и Атака, които го организираха. Днес бургазлии гонят Михаля и то за собствена сметка, за сметка на данъкоплатците на Бургас и аз много се надявам, че организаторите на този политически акт ще внесат обратно в бюджета на общината средствата, които днес бяха изразходвани", допълни Петър Димитров.
Референдумът за закриване на хранилището за радиоактивни отпадъци край село Нови хан е приключил, като 61,3 на сто е активността на жителите на селото, съобщи за БТА кметът на селото Сашка Ненова. Това е над изискваните 50% плюс един глас. Общо 1221 жители са отговорили на въпроса "Да се затвори ли веднага и да се започне незабавна ликвидация на хранилището за радиоактивни отпадъци край село Нови хан?".
Местната управа смята, че хранилището е изградено неправомерно преди повече от 40 години, вече се е изчерпало и от него се замърсяват както реките Габра, Лесновска и Търнавска, така и питейната вода и се намира в сеизмичен район.

http://www.bravoburgas.com/show_news.php?id=13864




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |