В новините
 
27.02.2008 04:51   Новината е видяна 5245 пъти
Храмът на Кибела е по-значимо откритие от маската на Терес

България разполага с находка, която по значимост дори е по-голяма от намерените от проф. Китов.


За това са категорични специалистите и ръководителят на археологическите разкопки на храма на Кибела в Балчик ст. н. сътрудник и археолог Игор Лазаренко. 
На 23 април м.г. строители се натъкнаха на антиките по време на изкопни работи за хотелски комплекс, съобщи директорът на “ Екопан” Стефан Пейков.
Разкрита е централната част на обществена сграда, изградена от различни по размер обработени каменни блокове без спойка помежду им, обясни Пейков.
Запазената част на някои участъци от стените е до 2.50 м. От техниката на градеж, вида и украсата на част от архитектурните детайли, скулптурите и релефните изображения на различни божества и съдържанието на гръцките и латински надписи стана ясно, че това е храм на Великата богиня майка – Кибела. Той е бил изграден през елинистичната епоха, вероятно ІV-ІІІ век пр.Хр. Наосът на храма има формата на квадрат с вътрешни размери 7.20 на 7.10 м. Входът е откъм юг. При северната страна е изграден подиум с три стъпала, върху който се е издигала едикула. В нея е стояла храмовата статуя.
Скулптурното изображение на богинята я представя по традиционен за епохата начин. Тя седи на трон, държи тампан и е фланкирана от своите свещени животни – лъвовете.
Открити са седем мраморни статуи, както и едикула с изображение на кибела, седнала на трон. В храма се е съхранявал безценен архив на античния Дионисополис. Повечето от статуите са дарения от заможни вярващи.
Сред разкритията са статуи на богинята, монети от времето на император Валенс, надпис за направено дарение от император Лициний, което е било връчено на храма от управителя на провинция Скития.
Според археолозите, това е най-голямото откритие досега на територията на страната ни и то е по-важно от намерената златна маска на Терес край Казанлък, защото става дума за обществена сграда, а не за частна гробница или могила. Храмът, който бе открит, е бил действащ в продължение на 700 години. Тук са се извършвали ритуали дори и след въвеждането на християнството като религия - цели сто години. За това свидетелстват множеството материали, сред които голяма част писмени, които са намерени.
Всички находки от храма на Кибела се прибират в музея в Балчик, но оказва се, че голяма част от тях са експонирани направо в коридора на сградата или пък по земята в малките залички. Работата на екипа продължава.

Пълният текст
http://www.factor-bs.com/news-2510.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |