В новините
 
07.03.2008 06:03   Новината е видяна 4481 пъти
Вместо бразилски сериали латиноритми в Бургас

Парите за култура и проявите от афиша на община Бургас за 2008 година предизвикаха едни от най-разгорещените дебати на последната общинска сесия


Парите за ансамбъл “Странджа” също предизвикаха дебат в залата по време на обсъждането на бюджета

 Още преди заседанието стана ясно, че предложените промени в структурата на културните институти, както и тяхното финансиране, ще нагорещят страстите. За първи път от доста години насам културата в Бургас  стана основна тема в залата на местния парламент, фокусира разнопосочни мнения, като съветниците повдигнаха завесата за средствата, които общината зеделя за културния си афиш.
Оказа се, че местните избраници  няма да вдигнат лесно ръка, когато става въпрос за общински средства, заделени за културни прояви и поискаха аргументирани отговори за всеки един културен  проект,  свързан с  харчене на пари.
Теорията, че общината само ще дава пари за културния афиш, отдавна трябва да бъде забравена, би следвало културата да стане продукт, който да е визитна картичка на града и в същото време да се разглежда в сферата на маркетинга и да бъде продаваем продукт, да носи приходи, освен само разходи на общината, мотивираха се от кметския екип и част от съветниците.
Най-голямо завишение спрямо предходния бюджет има в разходите за култура - с 74,3%. Заделените средства са 4 857 000 лева. Точно това перо предизвика най-големи дебати в Общинския съвет.
Общо 1 591 000 лева са отделени за културни прояви. Предвидените общи разходи за издръжка на културни дейности и местни културни институти в община Бургас за 2008 година са в размер на 3 048 175 лв.
Според Александър Бояджийски от „Атака” обаче средствата, предвидени за кулурния афиш, са дръзко завишени. “Не може в една община, където болните се хранят с три лева на ден, да се заделят космически суми за псевдоизяви”, заяви от микрофона Бояджийски. Той предложи предвидените суми за София филм фест “На брега” от 35 000 лева да паднат на 10 000 лева, също толкова да задели общината за Блусфеста, а конкурсът “Бургас и морето” да се побере в сумата от 93 000 лева, което е 100 000 лева по-малко от исканите от общинската администрация. Според Бояджийски по този начин ще се спестят 600 000 лева, като 400 000 от тях да се заделят в социален фонд, който сега разполага само с 90 000 лева.
Коледната украса на Бургас е изчислена като 120 000 лева,  според Бояджийски за нея би следвало да се отпуснат 20 000 лева.

пълният текст:
http://www.factor-bs.com/news-2567.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |