В новините
 
27.03.2008 06:35   Новината е видяна 4836 пъти
Заключителна Конференция на проект “Изготвяне на Регионална иновационна стратегия в Югоизточен планов регион” по 6-та рамкова програма на Европейския съюз

Регионалната Иновационна Стратегия на Югоизточен регион за планиране е разработена по проект, финансиран от Шеста Рамкова Програма на Европейския Съюз в периода 01 юни 2005 г. – 31 март 2008 г. Проектът се осъществява от консорциум, в който участват Агенция за регионално развитие и иновации (България), Бизнес Иновационен Център в Епир (Гърция) и Министерство на икономиката, финансите и иновациите на Балеарските острови (Испания). Партньори в реализацията на проекта са Областна управа – Бургас, Областна управа – Сливен и Областна управа – Ямбол. Целта на проекта за Регионална Иновационна Стратегия (РИС) е да се разработи иновационна стратегия, която отчита специфичните условия в региона, допринася за повишаване иновационните възможности на региона и неговата конкурентоспособност.  За да се постигне това, стратегията е придружена с план за действие с конкретни мерки за изпълнение в региона.
Проектът SERBUL се състои от 3 етапа:
Етап 0 – Дефиниране – 01 юни 2005 г. – 31 май 2006 г.
Етап 1 – Анализ – 01 юни 2006 г. – 31 май 2007 г.
Етап 2 – Дефиниране на стратегия, оценка, мониторинг и механизми за изпълнение, пилотни проекти – 01 юни 2007 г. – 31 март 2008 г.
Етап 0 е 12 месеца. Най-важната задача през този етап е изграждане на консенсус. Основният резултат от проекта е създаването на конкретни дейности за изпълнение. (стратегически план за действие в сферата на  иновациите). За целта през този етап бе важно да се включат и мотивират всички ключови регионални актьори в сферата на иновациите от самото начало. В началото на процеса, проектът постигна консенсус върху целите и очакваните резултати в проекта, дългосрочната визия на регионалния процес заложен в проекта, начинът за действие, данните, които трябва да се съберат, както и разширяване и систематизиране на наличната информация. Изграждането на консенсус е продължителен процес по време и след проекта. Създаден бе екип за управление на проекта – мениджър на проекта и трима координатори съответно за Бургаска, Сливенска и Ямболска област в България, както и по един координатор на проекта за регион Епир (Гърция) и Балеарските острови (Испания). Допълнително бяха включени регионални експерти, както и външни/международни експерти, които споделиха ценен европейски опит в проекта. Освен това бе учреден Управителен комитет на проекта в региона, в който са представени основните актьори в региона. Този комитет се състои от представители на трите областни управи в региона, университети, НПО, бизнес, банки. Членовете на Управителния комитет се включиха в учебни пътувания в партньорите – региони, които вече изпълняват своите РИС. Особено важно бе  създаването на  заинтересованост и съпричастност относно визията и целите на проекта преди стартирането на конкретни дейности. Всички заинтересовани страни в областта на иновациите в региона, бяха мобилизирани, от една страна с цел да ги направим по-съпричастни към значението на иновациите, както и да ги включим за участие в проекта. Същевременно от друга страна да чуем тяхното мнение и разбиране за ситуацията им. Регионът също така подготви комуникационен план, който съпътства изпълнението на проекта и включва публични прояви, прес съобщения и др. Успешното публично представяне на целите на РИС бе съпроводено с множество индивидуални срещи и семинари за изграждане на консенсус с регионалните актьори от всички целеви групи, имащи отношение към иновациите в региона.
Основната цел на Етап 1 бе да се направи анализ, който разкри какви стратегически насоки и конкретни действия са необходими в региона, за да се подобри цялостното ниво на иновациите. Това включи анализ на нуждите на компаниите от подкрепа за иновациите в региона; анализ на ресурсите, компетенциите и предлаганите услуги на организациите за подкрепа на иновациите вътре в региона; анализиране на това до каква степен нуждите на компаниите от подкрепа са задоволени и къде са необходими нови или подобрени услуги; определяне на силните и слаби страни на Югоизточен регион; идентифициране на нови възможности за региона, както и предстоящите заплахи, пред които регионът трябва да се изправи. Резултатите от анализа дадоха препоръки за насоката на регионалната иновационна стратегия, както и обосновка на дейностите, включени в плана за действие.
Етап 2 на проекта включва изготвянето на Регионалната Иновационна Стратегия на ЮИРП със съответните стратегически цели и мерки, които се базират на анализа; създаването на план за действие за изпълнението на РИС на ЮИРП; опредлянето на няколко пилотни проекта, базирани на плана за действие; създаването на мониторингова система за изпълнението на РИС; формулиране на препоръки за бъдещото развитие и изпълнение на РИС, след приключването на проекта SERBUL. Основната задача през последния етап на проекта е формулирането на адекватна регионална иновационна стратегия и съответните цели в нея, която да отговаря на резултатите и изводите от анализите, направени през Етап 1. Това включва следното: обобщаване на изводите за доставчиците на иновации в региона и търсещите иновации, както и тяхната правилна интерпретация; разбиране на регионалната иновационна среда, включвайки конкретни дейности, които трябва да бъдат осъществени за да се отговори на нуждите на фирмите в региона; формулиране на стратегически приоритети в региона в областта на подкрепата и развитието на иновации. 

Визията на Регионалната Иновационна Стратегия за развитие на ЮИРП се дефинира, както следва:
Повишаване на конкурентноспособността на ЮИРП, чрез иновации и партньорство между бизнеса, научните, развойни и образователни институции, местните и регионалните власти.
Главна цел:
Да се повиши конкурентноспособността на региона по отношение на иновациите чрез създаване на иновационна култура като двигател за разработване на ефективни политики в ЮИРП на България.
Главната цел може да се достигне, чрез реализирането на следните стратегически цели:
• Създаване и разработване на иновационен капацитет.
• Подобряване възможностите на регионалния бизнес за прилагане на иновации и за извличане на ползи от тях.
• Изграждане на активна регионална мрежа, която да подкрепя създаването и развитието на партньорство за иновации.
• Подкрепа в успешното интегриране на ЮИРП на България в Европейското Изследователско пространство

Реализирането на първата цел предполага провеждането на комплекс от мерки, които да доведат до увеличаване на равнището на социално-икономическо развитие на района за планиране с оглед доближаване до средните параметри на развитие на регионите от ЕС. Необходимо да се укрепят съществуващите в региона изследователски институции. Ще се насърчи създаването на нови изследователски институции. Ще се насърчи иновационното мислене във Висшите учебни заведения и Университети в ЮИРП.
Реализирането на втората цел ще допринесе за кооперирането, работа в партньорство и създаването на високоефективни структури, които да подпомагат икономическото развитие на региона. Ще се насърчава изграждането на клъстери, ориентирани към иновациите. Ще се подпомага развитието на иновативни малки и средни предприятия. Целта включва и подпомагане създаването на високотехнологични центрове.
Третата цел е насочена към изграждането на активна регионална мрежа, която да подкрепя развитието на партньорство за иновации. Това включва повишаване информираността на обществеността относно важността на иновационното мислене и действия при разработването на политики и тяхното прилагане. За постигането на целта е необходимо постигане на консенсус сред главните участници от ЮИРП на България по отношение на главните стратегически сфери на развитие на иновациите. Трябва да се осъществи разпределение на отговорностите между всички ключови фигури за изпълнението на Регионалната Иновационна Стратегия на ЮИРП на България.
Четвъртата цел е насочена към подкрепа на успешното интегриране на ЮИРП на България в Европейското Изследователско пространство. Трябва да се създадат дълготрайни и продуктивни партньорства между ЮИРП на България и европейските региони. Ще се насърчи установяването на връзки между изследователските институции и бизнес сектора от ЮИРП на България и регионите - партньори от ЕС. Ще се подпомогне процеса на интеграция на ЮИРП на България в Европейското Изследователско Пространство.
ЮИРП ще продължи своето успещно членство в мрежата на иновационните региони в Европа /IRE Network/, в която членува от 2005 г., благодарение на участието в този проект.
Дейностите на политиката за региона ще подкрепят икономическото преструктуриране на чрез изграждане на икономика, основана на знанието, повишаване достъпа до заетост чрез подобряване на образователните характеристики на работната сила и съобразяването им с потребностите на региона и местните пазари на труда, технологично развитие, доизграждане на регионалната и местната инфраструктура, влияеща върху привличане на бизнес инициативи. Постигането на високи равнища на растеж чрез подобряване на производителността и увеличаване на заетостта ще допринесе за повишаване на жизнения стандарт и генериране на ресурси, необходими за развитие на инфраструктурата, услугите и др.
        
       
      Соня Енилова           Ръководител на проекта – тел. 0887 793656


      НАДЯ ДАНКИНОВА
      Председател на УС на  АРРИ





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |