В новините
 
05.04.2008 04:45   Новината е видяна 5708 пъти
Търговците на зеленчуци като валутни дилъри

Всеки ден зарзаватът е с нови “ котировки”, внася се отвсякъде. Купувачите обикалят магазините, за да сравняват “ курса” на зеленчуците и плодовете за деня


“ Цените танцуват нагоре-надолу непрекъснато и всеки ден ги сменяме”, оплака се собственичката на малък магазин “ Плод-зеленчук” в центъра на Бургас - Николина Димитрова. Турските тиквички, които предлага например, са отпреди два дни и се с цена 2,90 лева за килограм. Сега може да са по-евтини, а може и да са по-скъпи, обясни търговката. Гръцките домати вчера бяха 2,40 лв./кг, докато ден преди това – 2,10. Българските домати пък са поевтинели за същото време. В сряда те се търгуваха за 3 лева килото, докато във вторник “ курсът” им е бил 3,40. Краставиците са 2 лева за килограм, BG-производство и не са мръднали в цената си от понеделник. Марулите, които са по 80 стотинки бройката и зелето – 1,40 лева за килограм, са също български и са задържали цените си от миналия месец.
Чесънът традиционно вече го внасяме от Китай и е с непоклатимата цена от 6,50 лв./кг още от миналата година.
Ябълките се внасят от цяла Европа, но предимно от Македония, Гърция и Испания. Цените им варират между 1,90 и 2,80 лева за килограм, в зависимост от сорта и качеството. Крушите са от Аржентина и се предлагат от 3,50 до 4,90 лв/кг. Портокалите са гръцки, с цена 2,20 лв./кг, както и грейпфрутите, които се харчат по 2 лв./кг. От Еквадор се внасят бананите и са с цена 2,90 лв./кг, а лимоните от Аржентина се предлагат за 3,40 лева килото.
През януари Европейската комисия фиксира минимални цени на импорта на зеленчуците, за да защити своите производители. Най-високи са цените при вноса на домати от Турция, тъй като земеделската продукция там се субсидира от правителството. Допустимата стойност е 117.9 евро за 100 килограма. В същото време вносът от Македония и Мароко става на значително по-ниски цени от 27.8 и 55.9 евро. При търговията с останалите държави се прилага общ праг от 67.2 евро за същото количество.
При краставиците допустимата цена за вноса от Турция отново е най-висока - 164.4 евро за сто килограма. Следва Йордания, чийто импорт става на цена 151.2 евро. Останалият внос е значително по-евтин, македонската продукция може да влиза на цена 48.1 евро, мароканската по 40 евро, а за останалите държави прагът е 101 евро за сто.
Фиксирани са и цените за импорт на тиквички от Турция, тъй като тя единствена снабдява европейски държави с този зеленчук, обясниха експерти. Прагът е 120 евро за 100 кг.
Европейската комисия определя и цените за цитрусовите продукти, които влизат от Аржентина, Турция, Уругвай и Южноафриканската република. Регулацията се прилага основно при вноса на лимони, които се произвеждат от държави от Европейския съюз. Фиксираните стойности при вноса на сто килограма лимони варират от 50.3 до 89.1 евро.

factor-bs.com





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |