В новините
 
06.04.2008 00:52   Новината е видяна 5054 пъти
Областна комисия ще преброи военните паметници в региона

Със заповед на областния управител Любомир Пантелеев бе създадена Областна комисия „Военни паметници”. Тя е сформирана във връзка с изпълнение на чл. 6, ал. 1 от новия Закон за военните паметници, приет на 25 януари 2008 г. от Народното събрание. Комисията създава координацията по въпросите на издирването, проучването, картотекирането, опазването, поддържането, възстановяването и изграждането на военните паметници в Бургаска област.

Областната комисия "Военни паметници" се ръководи от председател- областният управител Любомир Пантелеев, заместник- председател- зам. – областният управител Георги Николчев и членове: директора на Историческия музей Цоня Дражева, началниците на отдел "Култура" в съответната община, по един представител от военно- патриотичните съюзи в страната, с които Министерството на отбраната има сключено споразумение, и представител на Министерството на отбраната. Общо комисията се състои от 21 члена.

Комисията трябва да координира изпълнението на дейностите и задачите по Закона за военните паметници от общините, отделните физически и юридически лица, граждански комитети и др.

В срок до 30 юни т.г. трябва да се изготви областен регистър и картотека на военните паметници в региона.

До 30 юли 2008 г. установените военни паметници трябва да се декларират в Националния регистър на военните паметници в Министерство на отбраната.

Комисията е необходимо да извърши оглед на регистрираните военни паметници, да установи тяхното състояние и да планира финансови средства за тяхното възстановяване, поддържане и опазване.

По смисъла на Закона военен паметник е недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на военнослужещи от Българската армия, взели участие във война, водена от българската държава, на загиналите български военнослужещи при участие в операции и мисии извън територията на страната и при изпълнение на служебния им дълг в мирно време при защита на населението, както и на участниците в Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война и на участниците в Македоно-одринското опълчение. Военни паметници са и военните гробища, гробници, костници и мавзолеи.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |