В новините
 
16.04.2008 11:44   Новината е видяна 4668 пъти
БЪЛГАРИЯ - В ПЪРВАТА ДЕСЕТКА НА НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ В ГЕРМАНИЯ

Испания и Майорка са фаворитите на немските туристи. България е единствената източноевропейска страна в класацията. Липсата на евтини полети до Варна и Бургас пренасочва пътниците към курорти, достъпни с нискотарифни компании

Само две седмици преди старта на официалната чартърна програма за България,  известната анализаторска агенция GIATA-Ranking  класира нашата страна на 9-то място сред най-предпочитаните дестинации. България е подобрила коефицента си от 1.7 на 2.2  спрямо март 2007 г.. Това съобщи днес г-н Манол Димитров, ръководител на Туристическия информационен център на Съюза на инвеститорите в туризма във Франкфурт на Майн.

Анализите са в резултат на записванията в 16 000  райзебюра в Германия, които предлагат почивки в 60 000 хотела в цял свят.

България е единствената източноевропейска страна в класацията, независимо, че в последните анализи през януари Дрезднер банк обяви Полша и Чехия като дестинации, където германците са оставили съответно 2.2 и 2.4 милиарда евро за туристически услуги, което представлява 55% от туристическия пазар на двете страни.

Класацията по държави е следната: Испания, Турция, Гърция, Египет, Германия, Италия, Тунис, Тайланд, България, Португалия.  До 7-мо място класацията е същата, както през март 2007 г.. България от десето отива на девето място, Тайланд – от девето на осмо, а Португалия пада от осмо на десето място.

За първи път авторитетният туроператор DERTOUR (Frankfurt am Main) отпечата обемист самостоятелен каталог за опознавателни пътувания до България и Румъния. Такова издание не е имало дори по време на развития социализъм и вероятно едновременното ни приемане в ЕС е обединило маршрутите на двете страни.

В класацията на отделните курорти прави впечатление отстъплението от първо място на Турската ривиера (от 13,4 на 9,9 пункта). След сериозните скъпоструващи рекламни кампании Майорка се нарежда на първо място с 12.7 пункта (12.4 през 2007 г. ). За първи път в класацията се появява израелският курорт Синай. Regionen Ranking подрежда дестинациите така: Майорка, Турската ривиера, Хургада, Гран Канария, Тенерифе, Фуерта Вентура, Крит, Монастир, Синай, Ландзароте.

Всички райзебюра се единодушни, че най-голям интерес германците проявяват към дестинациите, за които се предлагат  масирани чартърни програми с нискотарифни превозвачи.  Вече трета година Ер Берлин (AIR Berlin ) и CONDOR предлагат  полети по 99-евро до Майорка в двете посоки, което за България е все още химера.

За лято 2008 г. цените на полетите скачат с около 20 евро, но  на фона на цените от 260 и 280 евро за полетите до Варна и Бургас естествено е интересът към Балеарските острови да е далеч по-висок. На 14 април Германия се разтресе от шоково повишаване на цените на бензина и керосина. Повишението няма да засегне краткотрайните полети, както е до България, но цените за далечните дестинации като Бразилия, Доминикана и Куба ще нарастнат поне със 100 евро.

За съжаление Българското черноморие не фигурира сред първите десет в GIATA-Ranking за курорти.

Сравнително скромната рекламна кампания за страната ни през зимата и липсата на каквито и да било брошури по витрините на цитраните 16 000 райзебюра в Германия, не рабоят за засилване на интереса към дестинация България. Благодарение на ТИЦ на Съюза на инвеститорите в туризма във Франкфурт на Майн, от октомври 2007 г. отново се възстановиха контактите  с близо 2 300 райзебюра. Голяма част от тях  реализират собствени програми, като след едноседмичен престой предлагат и обиколно пътуване из страната. 
 
И тази година основният туристопоток  от Германия към България ще бъде менажиран от ТУИ, Томас Кук-Некерман, ИТС-Кьолн и Алтурс. Чартърната програма ще се извършва от 30 германски летища. Стартът е на 29 април, финалът е на 27 октомври. И четирите големи турооператорски компании получиха директна помощ  от франкфуртския офис при провеждането на информационни семинари за експедиенти (продавачите в райзебюрата). Известно е, че на всеки 3-4 години екипите на райзебюрата се обновяват с млади специалисти, много от които изобщо не познават туристическите ни  забележителности. Личните контакти с  тях стимулират записванията за страната ни, защото офисът на СИТ е единственото българско национално туристическо представителство в цяла Европа. Изпращането на рекламни материали, плакати и DVD-та до туристически агенции,  онлайн-райзебюра, спортни и пенсионерски съюзи, даде  начален старт още през октомври 2007 г. най-вече на уелнес и спа пътуванията за страната ни. Известният германски туроператор Kur Club Franz Rais, стартира собствена чартърна програма още на 19 март. През април, май и юни близо 3 000 германци ще пътуват до Златни пясъци, Клуб „Ривера", „Св.св. Константин и Елена", „Албена" по програмите на Kur Club Franz Rais.

За втора година ТУИ предлага в своя  специализиран каталог – VITAL  и хотели със спа и уелнес програми в Слънчев бряг. Цената на двуседмично пътуване със съответния пакет процедури е над 1500 евро.

Според г-н Манол Димитров, на германския пазар все още са  неизползувани възможностите за привличане на туристи с уелнес и спа програми и екомаршрути. Съчетанието на морския ни продукт с екскурзии до културно-исторически паметници задължително налага изработването на модерен и подходящ за европейската публика „Културен календар на България". Той трябва да стане достояние месеци преди активния сезон за многобройните райзебюра  в Германия. Много е важно през април и май да се запази съотношението цена – услуга, защото първите посетители ще дадат оценка и ще повлияят на останалата част от туристическата публика дали да предприеме пътуване към нашата страна или към друга дестинация.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |