В новините
 
22.04.2008 12:09   Новината е видяна 4888 пъти
Престъпления на тоталитарните режими

На 21-ви април Европейската комисия представи пред ЕП декларация след провелото се на 8-ми април в Брюксел публично изслушване на тема "Престъпления, извършени от тоталитарни режими". След това депутатите проведоха дебат по темата.
Публичното изслушване върху "геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени от тоталитарните режими", е организирано съвместно от Словенското председателство на ЕС и Комисията, като двете основни теми са били признаването на тези престъпления и как да бъде постигнато обществено помирение по тези теми в страните-членки.
В дебатите участие взеха представители на държавите-членки, както и членове на ЕП. Желанието на Комисията беше това да е дискусия на независими специалисти, опиращи се на научни факти.
Изслушването е организирано по искане на Съвета, след като беше постигнато съгласие по рамковото решение за борба срещу расизма и ксенофобията. Някои от новите държави-членки искаха включването в него на престъпления, извършени от съветския режим. След постигнат компромис Комисията ще използва информацията от проведеното публично изслушване в по-нататъшните си законодателни инициативи.
Отношението към тоталитарните режими е много сложна и чувствителна материя, като всяка страна-членка има свой собствен начин за постигане на помирение с историческото си минало. Европейският съюз сам по себе си е добър пример за помирение, и въпреки че има ограничени правомощия в тази област, неговата роля е да подпомогне колкото се може повече тези процеси, организирайки дискусии и създавайки възможности за взаимна обмяна на мнения и практики.
След като изслушаха декларацията на Jacques Barrot от името на Европейската комисия, депутатите проведоха дебат по темата за престъпленията на тоталитарните режими. Преобладаващата тема бяха престъпленията на нацисткия и съветския, както и на някои други тоталитарни режими. Изказване по въпроса направи българският депутат Слави Бинев (Независими).

Изказване на евродепутат Слави Бинев (Независими) по дебата за изслушването по въпросите на „геноцида, престъпленията срещу човечеството и военните престъпления извършени от тоталитарните режими“ (8 април 2008 г.) на пленарното заседание на 21.04.2008 г.

Слави Бинев (Независими). – През XX век, освен тоталитарните режими на комунизма и нацизма, са факт и жестоките посегателства върху човешките права над българския и арменския народ от страна на Османската империя. Близо пет века под властта на Османската държава, насилията над българския народ добиват черти на геноцид. Значителна част от българското население е отлъчено в робство и изтребвано или насилствено ислямизирано, което в основата си представлява целенасочено етническо прочистване. Друг неоспорим факт е насилственото депортиране и убийствата на над милион и половина арменци от турските власти в периода 15-17 г. на XX век. Всички подобни действия спрямо българи и арменци отговарят напълно по състав на постановителните актове на ООН за наказване и преследване на геноцид. Признаването на геноцида срещу арменци и българи ще бъде ясен знак към Република Турция да поеме отговорност и да сe извини за петвековното иго над българите и за извършените престъпления и масови убийства, както и да обезщети наследниците на бежанците за страданията и за заграбените им частни имоти, останали на нейна територия.


 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |