В новините
 
03.06.2008 04:24   Новината е видяна 3243 пъти
Преглед на Европейската политика за сигурност и отбрана

Учредяване на Европейски граждански корпус за управление на кризи и предотвратяване на конфликти, съставяне на Бяла книга за изпълнението на Европейската стратегия за сигурност, както и продължаващите проблеми с оръжейния износ от ЕС са основните теми в доклада, който ще бъде гласуван от ЕП на 5 юни.
 
Докладът на Helmut Kuhne (ПЕС, Германия) върху изпълнението на Европейската стратегия за сигурност (ЕСС) и Европейската политика за сигурност и отбрана (ЕПСО) приканва Върховния представител на ЕС да "оцени в бяла книга постигнатия напредък и евентуалните недостатъци в изпълнението на Европейската стратегия за сигурност от 2003 г. насам", като включи предложения за нейното подобряване и допълване.
 
Депутатите подчертават, че ЕП трябва и в бъдеще да приема препоръки или резолюции преди началото на всяка една операция по ЕПСО (включително изпращането на бойна група), за да се придаде по-голяма демократична легитимност на военните операции.
 
В друга точка от доклада ЕП настоява за учредяването на Европейски граждански корпус за управление на кризи и предотвратяване на конфликти. Депутатите предлагат също Eurocorps да стане постоянно действаща военна част под общоевропейско командване и приканват всички държави-членки да участват в нея.
 
Износ на оръжие
 
Парламентарната комисия по външни работи, която прие доклада, счита за смущаващо обстоятелството, че през 2008 г. се навършват десет години от приемането на европейския Кодекс за поведение при трансфер на оръжие и при все това той още не е законно обвързващ.
 
В същото време продължава безпрепятствено неконтролираният износ на оръжие дори за страни, където ЕС планува операции по ЕПСО. Освен това съществува опасност от износ на оръжия от ЕС към трети страни "през някои държави-членки с недостатъчно строг контрол върху износа и/или чрез безотговорна употреба на международния сертификат за внос".
 
Европейският парламент подкрепя инициативите за разоръжаване, целящи да превърнат Европа в свободна от ядрено оръжие зона, както и подписването на световна конвенция за забрана на ядреното оръжие.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |