В новините
 
17.06.2008 05:42   Новината е видяна 3481 пъти
Основни теми на пленарната сесия на ЕП в Страсбург

ЕП иска отделяне на производството и доставката на електричество от експлоатацията на мрежата. Предложението на Европейската комисия за пълното отделяне на производството и доставката на електричество от експлоатацията на мрежата беше подкрепено от депутатите в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на ЕП. В същото време те отхвърлиха предложенията за "трети път" и за "независим оператор на система". Докладът на ЕП ще бъде гласуван на предстоящата пленарна сесия в Страсбург.

Европейският съюз дефинира своята имиграционна политика. ЕП ще гласува на 18 юни в Страсбург предложение за директива върху задържането и експулсирането на нелегални имигранти. Документът цели определянето на максимален период за задържане, който да не може да бъде превишен, както и забрана за връщане в ЕС за експулсираните лица, като в същото време се гарантира спазването на човешките права. Вече се очертава компромис по тази тема, върху която ЕП работи на равна основа със Съвета съгласно процедурата за съвместно вземане на решение.

Компромис по директивата за отпадъците. Неформален компромис по директивата за отпадъците беше постигнат между представителите на Съвета и Парламента с оглед постигането на споразумение на второ четене. Компромисът се състои от 39 предложения за изменение, които ще бъдат гласувани на 18 юни в Страсбург. Ако те бъдат приети, ЕС ще се сдобие с ново законодателство за отпадъците, което включва цели за повторна употреба на продуктите и за рециклиране, които трябва да бъдат достигнати до 2020 г.

По-строги стандарти за качеството на водата в ЕС. Депутатите от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните смятат, че още 31 водни замърсителя (сред които диоксините и полихлорираните бифенили) трябва да бъдат включени в предложения от Европейската комисия списък на замърсители, за да се покрият нормите на ЕС за качество на водата до 2015 г. В случай, че бъдат класифицирани като опасни, тези вещества трябва до 2025 г. да бъдат отстранени от състава на наземните европейски води.

По-добра защита за пешеходците. 8 000 пешеходци и колоездачи загиват всяка година в рамките на ЕС, а други 300 000 са ранени. ЕП подкрепя предложенията на Комисията, целящи да намалят тези цифри чрез въвеждането на системи за предотвратяване на сблъсък, на предни защитни системи, помощни спирачни системи и други изисквания към производителите на автомобили. Постигнатият компромис по текста на регламента следва исканията на ЕП за по-кратки срокове за въвеждане на новите изисквания за сигурност.

Словакия въвежда еврото от 1 януари 2009 г. В доклад, който ще бъде гласуван на 18 юни, Европейският парламент подкрепя присъединяването на Словакия към еврозоната от 1 януари 2009 г. Същевременно депутатите подчертават, че страната трябва да продължи с усилията си за поддържане на ниска инфлация и за продължаване на структурните реформи в икономическата сфера.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |