В новините
 
05.07.2008 05:13   Новината е видяна 3643 пъти
Пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург, 7-10 юли 2008 г

Либерализиране на пазара на природен газ в ЕС. Според приетия доклад от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на ЕП относно либерализирането на газовия пазар в ЕС, държавите-членки могат да избират между пълното разделяне на собствеността или предложения нов модел на "независим преносен оператор", който се стреми да отговори на исканията на осем страни, сред които е и България.

Условия за достъп до газопреносните мрежи. На 9 юни ЕП ще гласува доклад на българския евродепутат Атанас Папаризов (ПЕС) като част от третия енергиен пакет. Чрез него се дават по-големи правомощия на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори, насърчава се регионалното сътрудничество и се засилва сигурността на доставките.

Нови правила за хранителните добавки, ароматизанти и ензими. Правилата относно разрешителния режим за хранителните добавки, ароматизанти и ензими ще бъдат осъвременени и опростени, ако на 8 юли ЕП подкрепи постигнатия компромис на второ четене със Съвета по пакет от четири проекторегламента. Новите процедури ще допринесат не само за свободното движение на храните в ЕС, но и за по-добрата защита на здравето и потребителите. Съгласно искането на депутатите, храните, съдържащи определени оцветители, трябва да бъдат етикетирани по подходящ и ясен начин.

Включване на авиацията към схемата за търговия с квоти на ЕС. След серия от срещи между депутатите от ЕП и Словенското председателство на Съвета беше постигнат компромис на второ четене относно включването на въздушния транспорт към европейската схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове. Текстът на компромиса трябва да бъде формално одобрен от Съвета и приет на пленарната сесия на ЕП в Страсбург на 8 юли.

Разширяване: ЕП подкрепя създаването на Съюз за Черно море. В своя годишен доклад относно разширяването Европейският парламент потвърждава "твърдия си ангажимент към всички страни кандидатки" и най-вече към тези, които са получили ясна перспектива за членство, като в същото време подчертава необходимостта от солидна "обществена подкрепа за членството в ЕС на всяка една страна кандидатка". Депутатите настояват също така да се състави комплексна стратегия на ЕС за Черноморския регион, която да предвижда създаването на Съюз за Черно море.

Никола Саркози ще представи приоритетите на Френското председателство на ЕС. На 10 юли френският президент Никола Саркози ще представи пред депутатите от Европейския парламент в Страсбург програмата на Френското председателство на ЕС, което започна на 1 юли. Сред приоритети са преодоляването на последиците от отрицателния вот на референдума в Ирландия, имиграцията и енергийните въпроси, както и реформата на Общата земеделска политика.

Стабилизиране на Афганистан: ЕП настоява за по-голяма роля на Европейския съюз. Докладът на ЕП, който ще бъде обсъден и гласуван на 8 юли, подчертава необходимостта международната общност да координира по-добре усилията си за осигуряване на ефикасна помощ за възстановяването на Афганистан, иска по-голяма роля на ЕС в този процес и изтъква необходимостта да се прави ясно разграничаване между военните и хуманитарните операции.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |