В новините
 
09.07.2008 08:58   Новината е видяна 3711 пъти
Включване на авиацията към схемата за търговия с квоти на ЕС

Европейският парламент прие днес с 640 гласа "за", 30 "против" и 20 "въздържали се" компромис на второ четене със Съвета относно включването на въздушния транспорт към европейската схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове. Според него всички полети, пристигащи или заминаващи от летище в ЕС, ще бъдат включени от 2012 г. към тази схема.

Докладчикът на ЕП Peter Liese (ЕНП-ЕД, Германия) подчерта по време на дебата в ЕП на 8 юли, че компаниите, които инвестират в чисти технологии, сега ще бъдат възнаградени, докато в миналото не са били. Той изтъкна, че полетите от трети страни са включени в схемата за търговия с квоти, което "е революционно ... [защото] повечето емисии идват от полети от трети страни, а не от европейски такива". В заключение г-н Liese каза, че ЕП "иска международно споразумение ... и ние ще го постигнем, когато McCain или Obama са в Белия дом ... някой, който взема на сериозно климатичните промени".

Основните елементи на компромиса (който предстои да бъде формално одобрен от Съвета) са следните:

Всички полети, пристигащи или заминаващи от летище в ЕС (включително междуконтиненталните полети), ще бъдат включени от 2012 г. към европейската схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове.

ЕС трябва да се стреми към постигането на международно споразумение относно глобалните мерки за намаляване на емисиите на парникови газове от авиацията. Сключването на двустранни споразумения (например със САЩ) може да бъде първата крачка в тази насока.

85% от квотите за емисии ще бъдат разпределени безплатно, докато 15% ще бъдат продадени чрез търг.

Целите за намаляване на емисиите ще бъдат изчислени на база средните годишни емисии на авиационните компании за периода 2004–2006 г. По време на първия период (2012 г.) емисиите от авиацията трябва да бъдат намалени с 3%, докато по време на втория период (от 2013 г.) целта е да се постигне намаляване с 5%. Тези стойности могат да бъдат преизчислени на по-късен етап в рамките на общо преразглеждане на схемата за търговия с квоти.

Полетите с научноизследователска цел са изключени от схемата. В нея не участват и малките авиационни компании (с по-малко от 243 полета за три последователни четиримесечни периода), също както и авиационните компании, произвеждащи малки емисии парникови газове (по-малко от 10 000 тона емисии за една година).

Приходите от търговете за квоти ще бъдат използвани за намаляване и адаптиране към въздействието от изменението на климата в ЕС и трети страни, за намаляване на емисиите на парникови газове, за финансиране на научни изследвания за екологично чист въздушен транспорт, за мерки срещу обезлесяването в развиващите се страни, както и за видове транспорт (железници и автобуси), които произвеждат малки емисии парникови газове.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |