В новините
 
14.07.2008 08:17   Новината е видяна 3558 пъти
Европейският Парламент: Положително развитие на отношенията ЕС-Китай, проблеми с правата на човека

В приета на 10 юли резолюция Европейският парламент изразява задоволство от развитието на отношенията между ЕС и Китай и тясното сътрудничество по различни въпроси от глобално значение. Резолюцията разглежда също така реакцията на Китай след земетресението в Съчуан, като в същото време изразява съжаление, че "постиженията на Китай по отношение на правата на човека продължават да бъдат източник на загриженост поради тяхното широкоразпространено и систематично нарушаване". Депутатите изтъкват значението на помощта на Европейския съюз, на неговите държави-членки и на международната общност за възстановяване на пострадалия регион и отбелязват със задоволство, че "Китай не закъсня да приеме помощта на международната общност". Резолюцията приветства подновяването на контактите между представителите на Далай Лама и китайските власти след събитията от март 2008 г. в Лхаса, като насърчава двете страни да засилят тези контакти. Европейският парламент иска помилването на всички политически затворници и защитници на правата на човека, намиращи се в затвора, включително задържаните в Тибет след въстанието от март 2008 г. ЕП призовава китайските власти да прекратят дискриминацията на етническите малцинства и да се въздържат от преследване на профсъюзни дейци, адвокати и журналисти, които разкриват истината за нарушенията на основните свободи. Резолюцията осъжда също така "честото използване на смъртното наказание в Китай и призовава китайските власти да установят мораториум върху екзекуциите".
Членовете на ЕП призовават Китай да "изпълни ангажиментите, които пое публично, по отношение на правата на човека и на малцинствата, на демокрацията и на правовата държава, и които бяха изтъкнати от Международния олимпийски комитет (МОК) при обявяване на неговото решение да разреши на страната да бъде домакин на Олимпийските игри".




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |