В новините
 
04.08.2008 19:46   Новината е видяна 3375 пъти
В помощ на летуващите

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ СЛЪНЧЕВ И ТОПЛИНЕН УДАР

Топлинният удар се дължи на остро претопляне на цялото тяло, съчетано със смутено пототделяне, най-често през горещи летни дни и при работа в топли и влажни помещения. При задушно време и висока влажност на въздуха на открито също може да се получи топлинен удар. При такива условия се затруднява отделянето на топлина от организма към околната среда.

Слънчев удар възниква при продължително престояване на слънце с пряко облъчване на главата. Дължи се на претопляне на мозъка и мозъчните обвивки.

Предразполагащи моменти са:
усилена физическа работа при пълен стомах;
употреба на алкохол, носене на дебели и затворени дрехи;
налични заболявания /сърдечно-съдови, затлъстяване/.
Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни. Налице са главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове.
Първата помощ при топлинен или слънчев удар трябва да се окаже бързо, независимо от степента на увреждане. Пострадалият се пренася на хладно, сенчесто и проветриво място. Дрехите му се разхлабват, той се напръсква с вода, на главата му се поставя студен компрес. Мокри кърпи се поставят и на гърдите, корема и гърба и му се дава да пие студена вода. При загуба на съзнание и спиране на дишането и сърдечната дейност се прави изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж.

Пострадалият се транспортира в лежащо състояние до медицинско заведение.

За предпазване от топлинен удар трябва да се избягва продължителна работа на слънце без шапка, да не се започва работа веднага след нахранване и да се поглъщат достатъчно течности.

За предпазване от слънчев удар трябва да не се стои дълго на плажа в часовете, когато слънцестоенето е най-високо без шапка или чадър, да не се започва работа веднага след нахранване и да се поглъщат достатъчно течности. 
 
Изготвил:
Дирекция “Опазване на общественото здраве”
Burgas





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |