В новините
 
06.08.2008 05:57   Новината е видяна 4897 пъти
Бюджетът за държавно финансиране на науката скача с 60% догодина

Фонд „Научни изследвания” събра 1,5 пъти повече разработки, кандидатите искат 6 пъти по-високи суми от лимитираните средства

С над 60% да бъдат увеличени догодина средствата за научни проекти ще поиска Министерството на образованието и науката. Това обяви днес министър Даниел Вълчев при представянето на първите резултати от проведената конкурсна сесия на Фонд „Научни изследвания” за субсидиране на научните и научно-изследователските проекти през 2008 г. Според него причините за искания ръст от 60 на 100 млн. лева е защото Фондът е показал, че има капацитет да усвоява прозрачно държавните средства, а българската научна общност е жадна да прави наука. 


Доказателство за това е, че тази година имаме събрани 1,5 пъти повече проекти, а исканите суми от кандидатстващите организации са 6 пъти по-високи от лимитираните средства за 2008 г., подчерта министър Вълчев.


Общо проектите са 1050, като хитът са изследванията са в областта на биотехнологиите, храните и здравето, обяви управителят на Фонд „Научни изследвания” Анастас Герджиков. Те представляват 27% от всички разработки на висшите училища в България, институтите на БАН, Селскостопанската академия и частни фирми, добави той. Според Герджиков екологията, биоразнообразието и биологичните ресурси е втората област по заявен интерес – на нея се падат 21 на сто от подадените разработки.


Събраните проекти са в 16 конкурсни области, сред които 8 изцяло нови. Въпреки четирикратното увеличение на средствата за държавно финансиране на науката, заявените суми за близо 350 млн. лева при финансиране от около 45 млн. лева, подчерта Герджиков. Най-остро този недостиг на средства се чувства в конкурсите за насърчаване на научните изследвания в държавните университети, изграждането на центрове за върхови постижения и конкурса „Млади учени”, добави той. 


Това означава, че в университетите има кадрови и научен потенциал, но и силна необходимост от увеличаване на държавното финансиране за наука, обясни министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.


Целта на Министерството на образованието и науката е да стимулира не само развитието на научно знание в България, но и качеството на научните и научно-приложни разработки. Поради тази причина до средата на октомври експерти на Европейската научна фондация и националните научни фондации на европейските страни ще гледат под лупа всеки проект и ще отсяват предложенията по тяхната актуалност, оригиналност, приложимост и капацитет на научните колективи. На този етап се очаква съотношението между приети и отхвърлени разработки да бъде 5 към 1, подчерта управителят на Фонд „Научни изследвания”.


Схемата за държавно финансиране на науката предвижда тази година и специални бонуси за колективите, които включват в разработките си млади учени, заяви Анастас Герджиков. Освен, че получават допълнителни точки при оценяването на проектите, те могат да формират и по-високи възнаграждения – до 50%, ако една трета от научния колектив е съставен от докторанти или специализанти.


За да стимулира процеса на подмладяване на научните кадри, Фонд „Научни изследвания” е обявил и специален конкурс за младите учени. По него кандидатстват 85 проекта на обща стойност 4,1 млн. лева. 


Обявени са и няколко индивидуални конкурса за докторантски и постдокторантски стипендии. За първи път обаче държавата отделя специално внимание за връщане на български учени, работещи в чужбина. При бюджет от 800 хил. лева, ще сме в състояние да осигурим 72,7% от поисканите средства по този конкурс, подчерта министър Вълчев. Според него, за първи път е осигурено и съфинансиране на българското участие в европейските научни програми, както е обявен и конкурс за интегрирани научни звена. Основната цел е те да се превърнат в средище на научните изследвания, висшето образование и бизнеса, подчерта министърът.


Според Герджиков големият интерес към конкурсите на Фонда тази година се дължи на активната разяснителна кампания сред бенефициентите, както и на формулираните приоритетни области за кандидатстване, адекватни на научните практики и актуалните потребности на бизнеса.

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |