В новините
 
14.08.2008 14:57   Новината е видяна 4155 пъти
За проектите и за Бургас. Новите управници май са замесени в далаверите на старите.

През последните седмици жителите на Бургас са свидетели на злонамерени манипулации от телевизионни предавания и опити да се изкриви истината за сделката - Колодрума.
Не бихме отговаряли на нападки и обиди, но когато се прави опит да се промие обществено мнение с откровени лъжи се чувстваме длъжни да спрем спекулациите.

Бургазлии не заслужават да бъдат манипулирани по такъв недостоен начин и ние няма да позволим лъжата да победи фактите.

Позволяваме си да взаимстваме встъпителтите думи от изявлението на Кмета на гр. Бургас - г-н Николов, защото след като прочетохме неговото съобщение до медиите останахме изумени от наглостта и безочието, с които г-н Кмета си позволява да изрича откровени лъжи от трибуната на високия обществен пост, който бургазлии са му гласували. В своето прочувствено съобщение г-н Николов твърди цитираме:


„Появиха се изфабрикувани твърдения, че едва ли не като общински съветник в предходния мандат съм одобрил заложения капан за създаването на дружеството.

Фактите в това отношение са категорични:
Докладната изготвена от предходния кмет не е била разглеждана от комисията по икономика, чиито председател бях. Умишлено е заобиколена тази комисия и водещите комисии са били други - по правна и нормативна уредба, по бюджет и финанси и по общинска собственост. Нито съм бил вносител на тази докладна, нито съм имал възможност да участвам в дискутирането на подробностите около Устава на ново създаващото се тогава дружество"


Не прави чест на г-н Николов да се опитва да се разграничи от предишното управление на Община - Бургас, защото всички знаем, че той беше Общински съветник и дори беше председател на комисия в предишния Общински съвет.

Не прави чест на г-н Николов също така да отрича, че неговата комисия е разглеждала докладна по сделката с Колодрума и че той не е имал възможност да участва в дискутирането по подробностите в Устава. В доказателство на думите си предоставяме копие на препис - извлечение от Протокол № 35 на Постоянната комисия по икономика и инвестиции /Приложение № 1/, в който пише следното:

„Днес, 25.05.2006 г. /четвъртък/ се проведе заседание на Постоянната комисия по икономика и инвестиции към Общински съвет Бургас. На заседанието присъстваха: Димитър Николов - Председател и членове: Димитър Колев, Димитър Коруджиев, проф.д-р Стефан Чапкънов, Симеон Георгиев, Мария Радева и Христо Порточанов. ...
По т.7 от дневния ред: Комисията разгледа внесената докладна записка от Йоан Кирилов Костадинов - Кмет на Община Бургас относно Даване на съгласие за участие на Община Бургас в акционерно дружество с апортна вноска - недвижим имот.
След станалите разисквания и размяна на мнения с 6 гласа „за", 0 гласа „против" и 1 глас „въздържали се", Комисията
РЕШИ

Подкрепя докладната записка и проекта за решение."

Прилагаме и копие на препис - извлечение от Протокол № 41 от 29.11.2006 г. на Общински съвет - Бургас /Приложение № 2/ с решение по т. 9 от дневния ред цитираме:

„Даване на съгласие за участие на Община Бургас в „Колоездачен клуб - КК Бургас" АД с непарична вноска: недвижим имот - спортен обект „Колодрум", при условията на представения устав на дружеството и при оценка на непаричната вноска 4 200 000 лв., определена по реда на чл. 72 от ТЗ."

Решението е прието с 42 гласа „за", 3 „въздържали се", против няма. Под номер 22 в списъка на поименно гласувалите е записан Димитър Николов Николов гласувал „за".

Видно от гореизложеното става ясно, че първата комисия, през която е минала докладната е именно комисията, председателствана от г-н Николов в негово присъствие и че той е имал възможност да се запознае с устава. На г-н Николов очевидно не му е удобно да си спомня тези факти, но ако е решил да сезира ДАНС следва да го сезира за собствените си действия.

Нека г-н Николов да отговори на въпроса: Кога е бил искрен - когато е гласувал в подкрепа на сделката в този й вид или сега, когато демагогства и се опитва да скандализира един добър проект за Бургас?

Доказаните опити за заблуда на общественото мнение по този безпрецедентен начин поставят сериозно въпроса за тежестта и отговорността на кметската институция. В цивилизованите страни виновния понася най-тежка отговорност.

Що се касае до сделката с Колодрума и как е създадено публично-частното партньорство в „Колоездачен клуб КК Бургас" АД ще коментираме накратко многобройните обвинения, които бяха отправени срещу дружеството и частните акционери и ще потвърдим както и до сега всичките си твърдения с факти. Между впрочем до момента никой не си е направил труда да поиска официално мнение от ръководството на дружеството, нито да се запознае с какъвто и да било документ, което обяснява многобройните неверни твърдения.

За сведение на бургаската общественост и на заинтересованите лица заявяваме следното:
1.Община Бургас никога не е била безспорен собственик на Колодрума. Според нотариален акт от 1925 година /Приложение № 3/ собственик на терен от 32 дка /в който влизат и сегашните 20 дка на Колодрума/ е сдружение "Колоездачен клуб - Бургас". През 1996 г. общината актува имота като частна общинска собственост и и двете страни са изправени пред дилемата- да стартират съдебни спорове за собствеността върху имота или да работят заедно за развитието на града. Със създаването на публично-частното дружество страните предотвратяват стартирането на съдебни процедури за собствеността на терена, върху който ще се строи бъдещият комплекс.

2. Абсолютно не отговорят на истината твърденията, че са извършвани тайни, задкулисни или каквито и да било други подобни действия, свързани с дейността и увеличението на капитала на дружеството. Още в най-първото предложение до Община - Бургас /Приложение № 4/, г-н Милков като председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Колоездачен клуб КК Бургас" АД в писмена форма казва цитираме: „Настоящото предложение отправям към Вас за участие на Община Бургас в капитала на това дружество. Предлагам увеличение на капитала на дружеството до 20 000 000 лв., като Общината придобие акции срещу апортна вноска на недвижим имот, върху който е изграден Колодрума. Останалите акции ще запишат акционерите, срещу парични вноски...".

Частните акционери винаги са заявявали, че подобно съдружие би ги интересувало само ако могат да бъдат водеща страна. Практика при реализацията на подобни проекти е инвестицията да се осъществява от частните партньори в проекта, а общината или държавата да участват, за да гарантират сериозността на инвестиционното намерение и да печелят, без да разходват ненужно административен капацитет в несвойствени дейности. Продължаваме да считаме, че това е единственият правилен път за реализация на този проект, който е от обществено значение за гр. Бургас.

Не е имало тайно общо събрание /всъщност изобщо не е имало общо събрание, на което да не е била поканена Община - Бургас/, а решението за увеличението на капитала е взето от Управителния съвет с одобрението на Надзорния съвет, както е предвидено в Устава на дружеството /Приложение № 5/ и съобразно нормите на Търговския закон. Уставът на дружеството е одобрен от Постоянната комисия по икономика и инвестиции, Постоянната комисия по законност и обществен ред, Постоянната комисия по общинска собственост /с председател Костадин Марков - настоящ зам.кмет/ и от самия Общински съвет Бургас. /Приложение 6 и 7/. Уставът е вписан в търговския регистър и няма нищо тайно и задкулистно в него. Само на лицата, които е следвало да бъдат запознати с дейността на дружеството, им се струва, че има нещо тайно и нередно, защото поради тяхното безхаберие не са се запознали нито с устава, нито са проявили някакъв интерес към дейността на дружеството. Самото увеличение на капитала е вписано в търговския регистър, който от януари тази година е публикуван в интернет и всеки може да прави справки в него. Предвид обстоятелството, че още самото предложение, подадено 2006 г. е за увеличение на капитала до 20 млн.лева с цел реализиране на инвестиционното намерение, считаме, че не би следвало изобщо да се говори за някаква тайна, изненада или незаконност. И подобни твърдения уронват доброто име на дружеството и му нанасят значителни щети.

3. По отношение на твърденията, че е ощетена Общината - Преди увеличението на капитала Община - Бургас има акции на стойност 4 200 000 лв., след увеличението на капитала Община - Бургас има акции на стойност 4 200 000 лв. Не само, че не е ощетена, а вече участва в дружество, в което реално се влагат нови 10 000 000 лв. от частните инвеститори и така дружеството се капитализира, може да започне реално да работи по проекта и получава съвсем друг имидж пред финансови институции и контрагенти. Да, вярно е, че относителният дял на Общината намалява в проценти, но това не значи ощетяване, а и е неизбежно при положение, че едните акционери влагат пари, а другите - не.

4. За изминалите две години Община Бургас имаше водеща роля в дружеството и не направи дори опит или усилие за развитие на проекта. В това време частните акционери вложиха много труд за разработване на сериозен бизнес план за изграждане на съвременен комплекс от търговски съоръжения и спортна база. Изготвени са правен анализ, финансов анализ, инвестиционна програма и финансови разчети. Изготвен е и подробен устройствен план /ПУП/ във връзка, с който са изпълнени всички предписания на Общината. Скандалното е, че вместо Общината да помага за проекта, в който участва, тя непрекъснато дава нови и нови предписания, очевидно с цел затрудняване на работата. Възниква въпросът, каква е причината бивши и настоящи политически деятели да злословят и създават изкуствено напрежение около дейността на дружество „Колоездачен клуб КК Бургас" АД ? Отговорът се очертава все по-ясно - да се забави хода и по възможност да се стопира изграждането на проекта за да може в това време други подобни проекти, с изцяло частни капитали да вземат преднина. Действията на Кмета, от който се очаква подписването на Заповедта за одобрение на Подробния устройствен план, ще докажат дали Общината действително е за изграждането на проекта.

Съвет на директорите на Колоездачен клуб КК Бургас АД





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |