В новините
 
15.08.2008 08:43   Новината е видяна 4823 пъти
Сиртаки на площада в Айтос

Танцьори от тринадесет държави от цял свят - от Армения, Босна и Херцеговина, Гърция, Индия, Йордания, Латвия, Македония, Полша, САЩ, Словакия, Сърбия, Турция и България участват в 36-тото издание на Международния Фолклорен фестивал в Бургас. За радост на айтозлии и гостите на града, Община Айтос реши да откупи един от фолклорните концерти и да покани на откритата сцена на площад „Свобода” танцов състав от Гърция. Гърците са сред участниците с най-колоритните танци. Още с появата си на новата площадна сцена, танцьорите взривиха публиката, дошла на площада да уважи гръцката фолклорна култура.

      Гръцкият фолклорен състав е от град Триколя, което преведено на български означава „Три хубави неща”. Според ръководителят Илияс Захаракис, това са Визинтийски замък от Средновековието, реката, която разделя града на две части и хубавите момичета. Градът е 120 хиляден и се намира на 20 км от скалния манастир „Метеора”.Според легендите на това място е роден бога на медицината Асклепиус. Това е и името на танцовия състав, който е създаден през 1982 година. В състава участват 600 танцьора, а от създаването му до сега танцьорите никога не са били по-малко от 300, твърди ръководителят. Стана ясно още, че гръцкото дружество, към което принадлежи състава има над 800 национални носии, които са точни копия автентични гръцки костюми на областите от Крит до Тракия.

      В Айтос гърците представиха по два от женските и мъжки костюми и народни танци от централна Гърция и област Македония. Едната от мъжките носии е от област Македония, град Вергина – родното място на Александър Македонски, а другата е типична военна униформа от Освободителната война с Турция през 1821 година. За уникалните шапки пък, с които се представиха танцьорките, Илияс Захаракис разказа древна легенда от времето на Александър Македонски. При сражение край Вергина, жените помогнали на македонските войски да победят врага. От тогава великият пълководец разрешил на жените в областта да носят шапките като част от националния костюм.

      В края на програмата, по настояване на Зам. кмета д-р Галина Петрова, гърците танцуваха на площада и сиртаки. Въпреки че този танц не беше включен в програмата с автентични танци, айтозлии успяха да се насладят на любимите ритми.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |