В новините
 
15.08.2008 12:24   Новината е видяна 4557 пъти
Европейската комисия продължава проучването по жалбата за Иракли

София, 15 август 2008 г. – Коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България“ изпрати до Главна дирекция „Околна среда” на Европейската комисия поисканата допълнителна информация по случая Иракли. Така продължава проучването по жалбата на природозащитниците за това място от европейската екологична мрежа Натура 2000.


В отговора си до Европейската комисия природозащитниците посочват няколко строителни проекта на Иракли, които все още не са взети под внимание от комисията въпреки официално внесената жалба. Това са петте комплекса на „Суис пропъртис”, ваканционно селище и комплекса от 50 индивидуални къщи „Свети Влад”:

http://www.swissproperties.net/index.php?m=448&lang=1

http://www.sktelemah.com/bg/ira_bg.htm

http://stvlad.com/


Стартиралият комплекс Riverside village на фирмата Суис пропъртис също е започнал без проведена процедура по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и без оценка за съвместимост с целите на НАТУРА 2000 зони. Това беше признато от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров в отговор на парламентарно питане в парламента на 25 май 2008 г. От отговора стана ясно, че издаденото за този имот решение на компетентните власти от 2005 г. е за друг инвеститор и за различно инвестиционно предложение от това, което в момента се реализира. В този смисъл за строителството на ваканционното селище няма произнасяне от компетентния орган в лицето на Министерство на околната среда и водите нито преди, нито след приемането на България в Европейския съюз.


Министър Чакъров изказва и следното странно твърдение пред парламента: „Във връзка с горното със заповед № 8 от 30 януари 2008 г. на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите Бургас е наложена принудителна административна мярка спиране на строителството до произнасяне на компетентния орган в лицето на директора на инспекцията с решение по съответната оценка.”


Съгласно българското законодателство (чл.224 ал.2 на Закона за устройство на територията) подобно строителство, извършено в нарушение на екологичните изисквания, е незаконно и задължително подлежи на премахване, а не на допълнителни процедури, които евентуално да узаконят нарушението.


Аргументът, че част от проектите попадат в одобрен териториално-устройствен план от 1997 г. е невалиден, защото давността на решението по ОВОС за цитирания план е изтекла още през 1998 г. и всякакви позовавания на него след тази година са неуместни. Нито една от посочените процедури не е започнала преди 2000 г., поясняват природозащитниците.


Част от строежите на Иракли са започнали на документи преди датата на присъединяване на България към Европейския съюз. Това обаче не значи, че строителството непременно е изрядно и легално, а означава, че е от компетенциите на българската държава, а не на европейските институции да контролира спазването на закона, казват от коалицията.


Природозащитниците пишат също, че след приемането на България в Европейския съюз е извършено не прочистване, както обяснява българското правителство, а истинско разораване на река Вая в района на Иракли, без никакъв проект за това.


За контакти:

Йорданка Динева, Българска фондация Биоразнообразие, 089/6798902





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |