В новините
 
18.08.2008 08:17   Новината е видяна 3741 пъти
Покана за представяне на кандидатури IX-2009/01 — Отпускане на средства за политическите партии на европейско равнище

Настоящата покана за представяне на кандидатури се отнася към представянето на кандидатури за 2009-финансова година, покриваща периода от 1 януари 2009 г. до 31 декември 2009 г.

За да бъде допустима за отпускане на средства, съответната партия на европейско равнище следва да отговаря на условията, установени в член 3(1) от Регламент (ЕО) № 2004/2003, т.е.:

В Официалния вестник на ЕС от 28 юни Европейският парламент е публикувал покана за представяне на кандидатури IX-2009/01 — Отпускане на средства за политическите партии на европейско равнище.

Съгласно член 191 от Договора за създаване на Европейската общност, политическите партии на европейско равнище са важен фактор за интеграцията в рамките на Съюза. Те допринасят за формирането на европейско съзнание и за изразяването на политическата воля на гражданите на Съюза. В този контекст, Регламент (ЕО) № 2004/2003 на Европейския парламент и на Съвета от 4 ноември 2003 г. установява статута и финансирането на политическите партии на европейско равнище.

Регламентът предвижда, по-специално, годишна отпускане на средства от страна на Европейския парламент, под формата на оперативна субсидия, за политически партии, които кандидатстват и които отговарят на условията, установени в съответния регламент.

Настоящата покана за представяне на кандидатури се отнася към представянето на кандидатури за 2009-финансова година, покриваща периода от 1 януари 2009 г. до 31 декември 2009 г.

За да бъде допустима за отпускане на средства, съответната партия на европейско равнище следва да отговаря на условията, установени в член 3(1) от Регламент (ЕО) № 2004/2003, т.е.:

а) тя трябва да е юридическо лице в държавата-членка, където се намира седалището й;

б) трябва да е представена в поне една четвърт от държавите-членки, в Европейския парламент или в националните или регионални парламенти или събрания, или тя трябва да е получила в поне една четвърт от държавите-членки минимум три процента от гласовете във всяка държава-членка по време на последните избори за Европейски парламент;

в) трябва да зачита, по-специално в програмата и дейностите си, принципите, на които се основава Европейският съюз, а именно принципите за свобода, демокрация, зачитане на основните човешки права и свободи и правова държава;

г) трябва да е участвала в избори за Европейски парламент или е изразила намерението си да участва.

ж) документи, удостоверяващи, че кандидатът отговаря на условията, установени в членове 3, буква б) от Регламент (ЕО) № 2004/2003;

з) документи, удостоверяващи, че кандидатът отговаря на условията, установени в членове 3, буква г) от Регламент (ЕО) № 2004/2003 (или декларация, че няма промени във вече представените документи);

и) програма на политическата партия (или декларация, че няма промени във вече представените документи);

й) изчерпателен финансов отчет за 2007 г., удостоверен от външен орган за одит;

к) оперативен проектобюджет за засегнатия период (от 1 януари 2009 г. до 31 декември 2009 г.), указващ разходи, допустими за финансиране от бюджета на Общността.

Бюджетът за 2009 финансова година се оценява на общо 10 858 000 EUR и подлежи на одобрение от страна на бюджетния орган. Максималната сума, която се изплаща на бенефициента от страна на Европейския парламент не може да надвишава 85 % от допустимите оперативни разходи на политическите партии на европейско равнище. Тежестта на доказване пада върху засегнатата политическа партия.

Финансирането от страна на Общността е под формата на оперативно отпускане на финансови средства, съгласно Финансовия регламент и Регламента (ЕО, Евратом) № 2342/2002 на Комисията от 23 декември 2002 г. относно определянето на подробни правила за прилагането на Регламент (ЕО, Евратом) № 1605/2002 на Съвета относно Финансовия регламент, приложим към общия бюджет на Европейските общности. Мерките, касаещи изплащането на финансовите средства и задълженията по отношение на използването им ще бъдат определени в споразумението за отпускане на средства, чийто образец е включен в приложение 2 от решението на Бюрото на Европейския парламент от 29 март 2004 г.

В съответствие с член 10 от Регламент (ЕО) № 2004/2003, наличните за финансовата 2009 г. кредити се разпределят както следва сред политическите партии на европейско равнище, които са получили положително решение относно тяхната кандидатура за финансиране въз основа на критериите за допустимост, изключване и подбор:

а) 15 % се разпределят поравно;

б) 85 % се разпределят между тези, които са избрали членове в Европейския парламент, пропорционално на броя на избраните членове.

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 1 ноември 2008 г. Кандидатурите, изпратени след този срок няма да бъдат взети под внимание.

Кандидатурите следва:

да бъдат представени под формата на формуляр за кандидатстване,
да бъдат задължително подписани от кандидата или от надлежно оправомощен от него представител,
да бъдат изпратени в двоен плик; двата плика следва да бъдат запечатани.
Допълнително към адреса на службата-получател, съгласно поканата за представяне на предложения, вътрешният плик следва да бъде обозначен със следния надпис:

ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА КАНДИДАТУРИ IX-2009/01 Отпускане на средства за политическите партии на европейско равнище

NOT TO BE OPENED BY THE MAIL SERVICE OR BY ANY OTHER UNAUTHORISED PERSON

При използване на самозалепващи се пликове, те следва да бъдат допълнително залепени с лепенка с подпис на подателя на нея. Лепенката следва да съдържа не само подписа му, но и печат на организацията му, да бъдат изпратени най-късно в деня на крайния срок, указан в поканата за представяне на кандидатури било чрез препоръчано писмо, като доказателство ще се счита пощенският печат или от куриерска служба като доказателство е датата на предаване на пратката.

Външният плик следва да бъде адресиран до:

EUROPEAN PARLIAMENT
Mail Service
KAD 00D008
L-2929 Luxembourg

Този плик трябва също така да съдържа адреса на подателя.

Вътрешният плик следва да бъде адресиран до:

President of the European Parliament
via Mr Vanhaeren, Director-General of Finance
SCH 05B031
L-2929 Luxembourg

4.4 Следните текстове са на разположение на интернет сайта на Европейския парламент на следния адрес:

http://www.europarl.europa.eu/tenders/invitations.htm

а) Регламент (ЕО) № 2004/2003 на Европейския парламент и на Съвета от 4 ноември 2003 г. относно статута и финансирането на политическите партии на европейско равнище;

б) решение на Бюрото на Европейския парламент от 29 март 2004 г. относно процедурите за прилагане на Регламент (ЕО) № 2004/2003 на Европейския парламент и на Съвета относно статута и финансирането на политическите партии на европейско равнище;

в) формуляр за представяне на кандидатура;

г) образец на споразумението.

Всички въпроси относно настоящата показа за представяне на предложения, с оглед отпускането на средства, следва да бъде изпратена по e-mail, като се отбелязва позоваване на публикацията, на следния адрес:

Helmut.Betz@europarl.europa.eu

http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=15446&category=72





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |