В новините
 
21.08.2008 12:47   Новината е видяна 10881 пъти
Фуат Гювен – новият баща на Бургас

Катя Касабова, в-к Черноморски Фар

Собственикът на Дбанк и “Елкабел” стартира най-голямата инвестиция в историята на града ни. Това е единственият кадър на загадъчния, според хора от бизнеса, Фуат Гювен. Уловен е от наш фоторепортер през май 2005-а г. на територията на “Елкабел”, когато на посещение там беше лидерът на БСП Сергей Станишев – водач на листата за Бургаския район. Визитата му беше по покана на шефа на УС Стоян Александров, който заяви пред медиите, че се внедряват нови технологии и че готвят стратегия за развитие на производството. Към този момент то се изнася в Айтос. По същото време България се разтърсваше от скандал с третия в листата ни – Георги Кадиев, който предупреждаваше, че съюз на БСП с ДПС ще е убийство за политическата класа и народа ни.Същият ден бъдещият премиер, на наша земя, подкрепи Кадиев с половин уста и не отхвърли категорично варианта коалиция с ДПС.


Запустялото  соцпредприятие “Елкабел”, заедно с всичките му прилежащи  постройки, в т.ч. пароцентралата, бившата поликлиника, магазините, дискотеката и складовете откъм ул.”Одрин”, както и високата административна сграда, ще бъдат сринато до основи. Върху освободения терен, с площ около 200 декара, ще се появи най-крупната инвестиция в историята на града ни. Тя ще бъде собственост на турския бизнесмен Фуат Гювен, фигуриращ в българските търговски регистри и с друго име – Фуат Хюсниев Османов.
 Гювен е един от най-богатите хора у нас, собственик е на Дбанк /бившата Демир банк, с офис и в Бургас, на ул.”Булаир”/. Той купи завода за кабели от офшорната “Ем Джи корпорация” за 100 млн.лв. през юли 2004-а —  няколко месеца след разстрела на основния й акционер Илия Павлов. Никой тогава обаче не обърна внимание, че покрай  халетата и машините на морално остарелия завод, турчинът с двете имена на практика получи най-апетитната хапка от Бургас. А реализирана, тя ще представлява мултифункционален комплекс – с хиляди кв.м разгъната площ за търговски, бизнес, развлекателни и жилищни нужди.  Така запушеният промишлен район ще се отвори от всички страни и ще стане  достъпен за живеещите както от централната част, така и от няколко комплекса. Пеш до него ще се стига от “Славейков”, “Възраждане” и “Бр.Миладинови” за не повече от 10 мин.
За мегапроекта на турския бизнесмен разбрахме от гилдията на архитектите, където от началото на август ври и кипи. По неофициална информация десет архитектурни бюра от цялата страна са подали документи в национален конкурс за идейна разработка на бъдещия обект. Кой ще спечели, ще стане ясно в началото на септември. Крайният срок за предаване на разработките е изтекъл на 13 август, но все още книжата, макетите и компютърните визуализации не са журирани.
“Прочетохме обява във вестника и се включихме в надпреварата, защото е огромно предизвикателство – ние няма как да знаем кой стои с парите зад бъдещата инвестиция и не ни интересува, като възложител в тази обява фигурира ръководството на “Елкабел”АД”, заяви един от водещите архитекти в Бургас, който отказа да бъде цитиран, преди да са излезли резултатите.        
          Обявата е формулирана като градоустройствен конкурс за концепция  върху територията на “Елкабел” - част от  Промишлената зона на Бургас, в следните рамки: от север – бензиностанция ШЕЛ и парк "Изгрев", от изток - ул. "Струга" и к-с "Бр. Миладинови", от юг - ул. "Одрин" и кръстовището "Трапезица", от запад  -  "Победа"АД, "Камбана 1899" ЕООД и Стоковата борса.
Състезателите са предали и визия за контактната зона/имотите в съседство/ с бъдещия мегастроеж. Към тази зона са предприятието "Черноморка", теренът на магазин БИЛЛА и кварталите покрай шосето Бургас - Созопол – до надлеза "Вл. Павлов".
Целта, според обявата е да се получат най-добрите от икономическа гледна точка идеи за устройственото зониране и подробно планиране на територията, с отчитане на променените условия в собствеността, градоустройствената обстановка и нуждите на собственика. Като лице за контакти от организационно бюро за оперативна работа по проекта е посочен инж. Златко Колев, с адрес на ул.”Одрин”15, където се намира “Елкабел”. От него опитахме да разберем повече за бизнесинициативата, за която засега се говори само в средите на архитектите.
“Има възможност за изграждането на грандиозен делови и конгресен център, както и за сграда с характеристиките на небостъргач”, каза  друг участник в конкурса, който също пожела да бъде анонимен, за да не бъде упрекнат в некоректност от конкуренцията. Срокът, в който ще бъде построен комплексът, е до 2012г. Собствеността изцяло щяла да бъде на Фуат Гювен и не била предназначена за продажба, изключение щяло да се прави само за жилищните постройки.  
 Инж.Колев отказа информация и любезно ни отпрати към двамата изпълнителни директори на завода Димитър Паскалев и Васил Божинов. “Не съм упълномощен да разговарям с журналисти, нека те отговорят на въпросите ви”, заяви той. По думите на секретарката обаче и Паскалев, и Божинов отсъствали от Бургас и не желаели да бъдат обезпокоявани. 
                                    
Бивш финансов министър е дясната му ръка
За човека, който се оформя като най-крупният инвеститор на Бургас за всичките му времена, информацията е повече от противоречива.
Месец и половина след като Гювен става едноличен собственик на Дбанк, през ноември 2006-а,  председателят на Управителния съвет на “Елкабел” Стоян Александров поема и длъжността шеф-надзорник на банката. Ето какво казва за чуждия трезор бившият ни финансов министър/1993-1994/ и кандидат за кмет на София от БСП през 2003г./, а понастоящем един от най-доверените хора на Гювен:
“Ориентираме се към няколко акцента – първо, да обхванем обслужването на транзакциите от и към България на нашите изселници в Турция. Второ, да обърнем по-голямо внимание на турския бизнес у нас. Сред целите ни е да се включим в обслужването на бюджетния сектор, както и да започнем да развиваме доверително управление на средства. Предвиждаме  разрастване на клоновата мрежа на банката в страната.”
  Тя притежава всички видове лицензи за банкова дейност и засега разполага с 5 офиса в страната - в София, Варна, Пловдив, Бургас и Хасково.

Той е осмият по богатство у нас
Според  класация на най-богатите българи, направена в края на 2007-а  от популярния сайт “Инвестор”, излиза, че Фуат Гювен е на осмо място след петролния бос Митко Събев, бизнесдамата Петя Славова, скандалноизвестния птицевъд Петър Петров – източвал средства по САПАРД, Георги Гергов, Иво Прокопиев и банкерите Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев/ по реда на изписването им/. В този списък Гювен е посочен като българин с двойно гражданство. Според БНБ активите в личната му банка към края на 2006-а  са 199,2 млн.лв.
    Първата инвестиция на Гювен в България е закупуването на базата на “Балкантурист Хасково”. След това се насочва към безмитната търговия с горива. Изгражда валутни бензиностанции на граничен пункт Ново село, в безмитните зони на Видин и Русе. Големите му инвестиции обаче са в областта на енергетиката - собственик е на 8 ВЕЦ, всичките са спечелени на търгове с наддаване. 
  Но всъщност кой е Гювен?
След като направихме проверка на многобройните му бизнесначинания в българските търговски регистри, стигнахме до странния въпрос дали българските служби за сигурност са се занимавали и дали са открили нередности с двете самоличности, с които си служи в различните си фирми. Напр., според ДАКСИ - в Дбанк, “Балкантурист БГ” и “Елкабел” той е вписан като български гражданин с името Фуат Хюсниев Османов/роден през 1955г./. В други дружества обаче - като строителната “Тракия 97”,”Емелда”, “Фортера” и т.н. е с двете имена Фуат Гювен и е турски гражданин.
Интересен нюанс е присъствието на Фуат Хюсниев Османов като българин във фирмата за търговия с облекло “Шипка-Фуат-Гювен-Варна”ЕООД,/собственост на “Варна мода”/, в управлението на която фигурира името Емел Гювен – турска гражданка. “Това е дъщеря му, но защо така са вписани, аз не мога да кажа”, уточни източник от ръководството на “Елкабел”, който не допускал, че ползва  двойна самоличност.  Според него Гювен влага средства в различни икономически сектори с дългосрочно намерение да диверсифицира портфейла на инвестиции у нас. И със сигурност се оформял като най-мощният и сериозен инвеститор на територията на Бургаския регион.
Особено активно бизнесът му се разраства през последните няколко месеца. През март  е купил държавната тютюнева фабрика “Кърджали табак” АД,  преди това е инвестирал в няколко хотела. Придобивките му отпреди броени дни са бившият Партиен дом в Хасково, за който е платил на общината 11 млн.лв., както и стартът на газифицирането на Свиленград, Кърджали и Момчилград. 
Роден е в Момчилград, завършва строителния техникум в Кърджали. През 1977 г. семейството му се изселва в Турция. В Истанбул започва дребен бизнес с кожи. След 10 години построява първия си завод за кожени изделия.
У нас се връща през 1990 г. С покупката на бензиностанция в свободната зона на Свиленград. Според неофициална информация на източник от националистическите среди, той е човекът, който с връщането си в родината запали и изгори българския трикольор на Капитан Андреево.
 През март т.г. Гювен беше въвлечен в огромен скандал с МВР, след като одит на Сметната палата показа, че вътрешното министерство е получавало солидни суми от безмитната му търговия с горива в продължение на 17 години. Тогава  беше нарочен за агент на турските разузнавателни служби, както и че с дейността си финансира ДПС и е закрилян лично от Ахмед Доган. Защото без неговите протекции отдавна трябвало да бъде закрита безмитната му търговия. Не е тайна, че Гювен е обект на постоянни нападки от големите петролни компании за това, че е монополизирал трафика с горива, извършван от турските ТИР-ове на наша територия. 
 Неприятностите напоследък обаче не оказват влияние на развитието на бизнеса му, нито на доброто му настроение, узнахме ние. Защото в края на юли е броил 5 милиона лв. за супер луксозна яхта „Бавария 50 Вижън”. Марката е известна от филмите за Джеймс Бонд и е една от най-скъпарските лодки в България.”Вижън" впечатлява с изключителна 22,5-метрова мачта, 3 спални и напълно оборудвана кухня, има допълнително тиково покритие, вече е акостирала в Созопол и очаква стопанинът й да приема първите си гости.


сн.2 Стоян Александров е главният финансов съветник на турския инвеститор
сн. 3 Това е разположението на Елкабел - между най-населените ни комплекси, когато районът се отпуши, това ще е най-привлекателното място за бизнес и делови център, както и за строежа на първия реален небостъргач
сн.4 Това е само част от производствената територия, заснета от 10-ия етаж на административната сграда, по-голямата част от която е отдадена под наем, там се помещава и медийна групировка
сн.5 Високата сграда, според проектанти, била в окаяно конструктивно състояние и трябвало час по-скоро да се срути, защото можела и да не издържи на по-силен трус
сн.6 Най-красивата сграда на ул.”Булаир” е клонът на банката на Фуат Гювен, впрочем тази улица покрай морето се оформя като място с концентрация на офиси и заведения с табели на турски език





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |