В новините
 
23.08.2008 07:28   Новината е видяна 3421 пъти
ОГНЕНО ШОУ НА „ЖРЕЦИ НА МУЗИТЕ” ВДИГНА ГРАДУСА В ЛОЗЕНЕЦ

 Уникално огнено представление направиха в Лозенец децата от  Театрална група ТЕМП - Враца в рамките на фестивала „Жреци на музите 2008”. Облечени в красиви театрални костюми, момичетата и момчетата на режисьора Георги Врабчев накараха публиката на централния площад да онемее от възхита от рискованите изпълнения – подхвърляне на горящи огнени топки, жонглиране с огъня, съчетано с една перфектна хореография. Представлението беше истинска буря от страсти и внушения на режисьора, изразени не с традиционните средства на словото, а с неповторимата реалност  на огъня – символ на търсенето, на светлината и победата на доброто над злото. Този стар сюжет – битката между добрите и злите сили, чийто трактовки в световната култура са стотици, под откритото небе на Лозенец, зазвуча по един нов начин. Може би заради разтърсващата музика по мотиви на Епика и Камелот, която предаваше внушение за епична битка,  може би заради невероятната артистичност на децата, които не просто играеха с огъня, а се бяха слели с него. А най-вече, защото тази стара като света битка беше пресъздадена с всички изразни средства на тялото и танца – много по-внушително от думите и много по-силни от тях.

Огненият пой нагря напрежението на площада, но беше повече от едно представление. Беше неповторим начин да бъдат пренесени всички присъстващи в света на изкуството, което ни прави по-добри, по-пречистени, по-истински. Така всеки от публиката, който видя децата на Георги Врабчев, стана свидетел всъщност на истински катарзис – съкровено изживяване за всеки човек, пречистване, каквото може да постигне само огънят. Може би и затова огненият пой накара всички  на площада – независимо дали са минали случайно край сцената или са дошли да го видят, да се слеят в едно - което е правечният смисъл на изкуството – да обединява и вдъхва вяра, че светът ще стане по-добър, а хората – по-човечни. 


От днес, 23 август във фестивала „Жреци на музите” се включват и млади таланти от Сърбия





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |