В новините
 
25.08.2008 07:28   Новината е видяна 813975 пъти
CONCERTO ANTICO И ЖАНЕТА СТЕГАРЕВА НАКАРАХА ЛОЗЕНЕЦ ДА СЕ ВЛЮБИ В БАРОКА

Казват, че човек се влюбва в операта или в първия миг, в който я чуе или никога. Със сигурност всеки, който видя и чу уникалното изпълнение на консорта за старинна музика CONCERTO ANTICO и солистката на Пловдивската опера Жанета Стегарева в Лозенец на 22 август, се влюби на мига в тази музика, на пръв поглед толкова далечна на съвремието ни. Концертът „Песента на славея” беше не само невероятно духовно изживяване за публиката, но и един благороден приятелски жест на виртуозите към младежите, участващи в Международния младежки фестивал на изкуствата „Жреци на музите”, който ще продължи до 30 август в община Царево.

Оратории и арии на композиторите Георг Фридрих Хендел, Тарквинио Мерула,  Томас Арн и Хайнрих Бибер, изпълнени на уникалните старинни барокови инструменти, оставиха без дъх жителите и гостите на Лозенец в приятната лятна вечер, а ангелският глас на Жанета Стегарева превърна преживяването в незабравим спомен. Самият концерт носеше в себе си мотива за славея – птицата, често свързвана с романтика, вдъхновение и символ на мелодичността. „Песента на славея” успя да събере под открито небе ценители на бароковата музика и да превърне всички останали, непосветени досега, в нейни верни почитатели. Така шедьоври от 16 и 17 век намериха своята публика  в едно красиво българско село, а това е и доказателство за безкрайните възможности на изкуството, което с лека ръка преминава границите между столетията.


Консортът за старинна музика CONCERTO ANTICO е основан през 2000 година от Янко Маринов, за да отбележи официалната визита в България на Н. В. Маргрете ІІ кралица на Дания. Оттогава ансамбълът има активна концертна дейност, реализира записи и семинари, следвайки не толкова призива за “автентично звучене”, а търсейки първообраза на музиката и значението му за духовността на всеки един от нас. В изпълненията си на произведения от Ренесанса, барока и галантния стил те виждат историческия ход на музиката като шествие на мисълта през вековете. Така  се стремят да въплътят в практика учението за афектите, реторичните (поетични) фигури, изграждащи музиката на епохата, връзката на човека с хармонията на космоса. За да представя не само камерни творби, но и големи ораториални произведения консортът привлича както инструменталисти, така и певци.

Сред реализираните проекти на консорта се отличават:

- Концерт по повод освещаването на новата католическата катедрала "Св. Йосиф" в София с изпълнение на творби от Хендел (Laudate pueri Dominum, HWV 237, Chandos Anthem No. 1: "O be joyful in the Lord", HWV 246) и Й. С. Бах (2006 г.);

- Премиерно за страната изпълнение на музика към сватбата на Медичи - Una Stravaganza dei Medici. Intermedi per "La Pellegrina" (1589), съвместно с хор и солисти, под патронажа на Италиански културен институт в София. (2006 г.);

- Бароков концерт по случай Международния симпозиум по органична химия в София с творби от Телеман, Вивалди, Бах. (2006 г.);

- Концерт посветен на Международния ден на музиката - 1-ви октомври, с изпълнение на кантати от Й. С. Бах - BWV 81, 146 и 152. (2006 г.);

CONCERTO ANTICO реализира записи за Българското Национално Радио и телевизионни програми, концертира в Гърция, Австрия, Испания, Турция, Германия, Швейцария, Холандия и Италия.

От 2006 година консортът е в състав: Зефира Вълова и Иван Илиев - цигулка, Янко Маринов - чембало/орган и Явор Генов - лютня.

В тази формация, в началото на 2007 година, кандидатстват и печелят участие в юбилейното, 30-то издание на Фестивала за стара музика в Барселона, като един от осемте състава от цял свят, избрани да се представят на сцената за млади изпълнители FRINGE. Представят програма с трио-сонати от Телеман и Хендел в три концерта на открита сцена. В проекта "Оратории за камерен състав" CONCERTO ANTICO демонстрират една от най-интересните и плодотворни техники на епохата - заемането на вече използвана музика, т.нар. "пародийна техника", своебразно рециклиране и осмисляне на музикален материал. След успешното си изпълнение консортът е поканен да представи голям концерт на 31-вия Фестивал за стара музика в Барселона (май 2008 година). През 2007 съвместно със сопраното Жанета Стегарева и бароковия флейтист Димитър Маринкев изпълняват за първи път в страната редица кантати от Вивалди, арии от оратории на Хендел и неговата неотдавна открита Gloria in excelsis Deo. Участват в организирането и в концертите на първия за страната бароков фестивал Изкуството на барока 2007 (http://www.luxuriaeuropae.com ). Изнасят концерти в рамките на фестивала MUSICA CHRISTIANA (София, 2008).

Тема на един от новите проекти на ансамбъла е многостилието на барока, възможностите на композиторите да използват различни форми, да архаизират, да преминават от един в друг национален стил. Това е водещата идея в “Polymorphia” - концерт, който бе представен от CONCERTO ANTICO в програмата на XXXI Festival de Musica Antiga de Barcelona, май 2008.

В рамките на 39 международен музикален фестивал “Софийски музикални седмици”, съвместно в бароковото сопрано Моника Иванова, представят програма с наслов КОНЧЕРТАТО, в която показват как от ранните църковни концерти - Concerti Ecclesiastici (16-17 век), възникват едни от най-представителните барокови форми – концертантните форми.

Особена чест за консорта е поканата за концерт през септември 2008 на Festival Oude Muziek в Утрехт, в който ще бъде представена програмата Stile concertato. Дейността на консорта бе посочена като пример за нарастващ интерес в източна Европа към старинната западна музика. Предстоят редица концерти и турнета на консорта през летния сезон в цялата страна.

В процес на разработване и реализиране е и мащабният проект МУЗИКА, АРХИТЕКТУРА, АРХИТЕКТОНИКА, ХАРМОНИЯ.


В настоящия концерт в Лозенец, в рамките на фестивала „Жреци на музите”, особен акцент бяха  специално подбраните арии от оратории и опери на Хендел, в които майсторът чрез солиращата партия на флейта и сопрано е изобразил пеенето на славея, надпревара с пеенето на птиците. 

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |