В новините
 
27.08.2008 08:13   Новината е видяна 3861 пъти
Промени в Търговския закон спестяват разходи на бизнеса

Министерството на правосъдието изпрати за съгласуване до всички министерства проект за изменение на Търговския закон.    

Законоустановеният срок, в който останалите институции следва да изпратят бележките и становищата си, е 10-дневен. Проектът е публикуван на сайта на МП и е открит за обществено обсъждане. След изтичането на срока за съгласуване и отразяването на евентуални бележки и предложения, проектът за изменение на Търговския закон ще бъде внесен за разглеждане  в МС.
    Промените в закона се предлагат с цел намаляването на административните тежести за преобразуващите се и приемащи дружества и ще спестят време и съществени разходи на бизнеса. В този смисъл се очаква да окажат положително влияние върху икономическата активност и върху подобряване конкурентноспособността на предприятията.
    Когато е постигнато съгласие между всички акционери, отпада  задължението за проверка на преобразуването /на договора или на плана за преобразуване-сливане или разделяне/, отпада и задължителното изготвяне на доклад от независим експерт, предвиждат промените. Сега при преобразуване дружествата са задължени да наемат независим одитор, на когото се дължи възнаграждение за изготвяне на доклада. Освен това в момента подготвителните действия във връзка с преобразуването могат да отнемат до 8 месеца и дори 1 година.
    Изменението е в съответствие с директива на ЕС /Директива 2007/63/ЕО от 13 ноември 2007 г./, с която се изменят други две директиви на Съвета/ 78/855/ЕИО и 82/891/ЕИО /, във връзка с изискването за доклад от независим експерт при сливане или разделяне на акционерни дружества. Всички държави-членки на ЕС имат задължението до края на 2008 г. да съобразят националното си законодателство с тази директива.
Предлаганите промени в закона предвиждат също проверка на капитала да се извършва в случаите, когато трябва да се установи съответствието между капитал и чиста стойност на имуществото, което преминава към дружеството при преобразуването. В тези случаи се съставя общ доклад. Той е задължителен и тогава, когато отпадне задължението за проверка на преобразуването.В преходна разпоредба на проекта е предвидено, че се прилага досегашната разпоредба на закона, когато при влизане в сила на предложеното изменение на Търговския закон, докладът на управителния орган за преобразуването вече е обявен в търговския регистър.
    При преобразуване на акционерни публични дружества по смисъла на Закона за публичното предлагане на ценни книжа /чл.110, ал.1/, проверката на независим експерт на договора или плана за преобразуване не може да бъде изключена с писмено съгласие на акционерите. Това изключение се урежда с допълнение на чл.123, ал.3 на Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Изискването за проверка на преобразуването в случая не е смекчено поради по-голямата нужда от информираност на акционерите.
    Законопроектът е изготвен от работна група „Дружествено право” към Съвета по европейски въпроси в МС, а вносител е Министерство на правосъдието
    За прилагането на новата уредба не са необходими финансови и други средства.

МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |