В новините
 
28.08.2008 12:21   Новината е видяна 3182 пъти
Автомобилни застраховки при произшествия в чужбина

Европейският парламент ще гласува на 2 септември доклад на българския депутат от групата на ЕНП-ЕД Николай Младенов относно някои въпроси, свързани с автомобилното застраховане. Централна тема в доклада е процедурата за представяне на мотивирано предложение, при която лица, пострадали от пътнотранспортни произшествия в чужбина, имат право да предявят иск за обезщетение пред представителя на застрахователното дружество в своята страна.

Докладът разглежда една от специфичните клаузи на четвъртата директива за автомобилното застраховане в ЕС, или по-точно процедурата за мотивирано предложение. Според тази процедура пострадалите при автомобилни катастрофи в чужбина (или при трансгранични инциденти, при които поне единият участник е гражданин на друга държава-членка на ЕС) имат право да поискат компенсация пред съответния представител по исковете, който се назначава от самия застраховател в страната, където постоянно пребивава пострадалото лице. То трябва да получи отговор от застрахователя до три месеца, а ако това не се случи, са предвидени санкции.
 
Друга централна тема в доклада са съдебните разноски, които произтичат вследствие на възникналото пътнотранспортно произшествие в чужбина, както и дали те трябва да бъдат покрити от застрахователя.
 
Правомощия за държавите-членки
 
Според доклада на Николай Младенов не съществува необходимост от хармонизиране на ниво ЕС на националните наказателни мерки (в съответствие с принципа на субсидиарност), които се прилагат при неспазване на задълженията от страна на застрахователите. Според докладчика прилагането на санкции и изборът на техния вид (финансови, административни или регулаторни) трябва да остане правомощие на държавите-членки.
 
Покриване на съдебните разходи
 
Според друг параграф на доклада застраховката за гражданска отговорност не трябва да включва задължително в обхвата си и покриването на съдебните разноски, тъй като това би довело до нежелание за прибягване към извънсъдебно решаване на споровете.
 
Това от своя страна би довело до необосновано нарастване на броя на съдебните процедури и дестабилизиране на функционирането на развиващия се пазар за доброволни застраховки за съдебни разноски. Според Николай Младенов е необходимо по-широко популяризиране на доброволните застраховки, за да се осигури едно балансирано ниво на защита на европейските граждани.
 
По-добра осведоменост на потребителите
 
Държавите-членки трябва да приложат мерки за подобряване на осведомеността на потребителите относно възможността да ползват доброволни застраховки за покриване на съдебните разноски, помощ при пътуване в чужбина и кражба, както и да имат по-добър достъп до национални информационни центрове относно застраховането. Застрахователите, от своя страна, трябва да предлагат изчерпателна информация на потребителите относно начина на действие на системата на представители за искове и относно предимствата, които тя дава на застрахованото лице.
 
Докладчикът Николай Младенов коментира по следния начин доклада: "Само информираният потребител, този, който познава правата си, може да следва интереса си и да бъде ефективно защитен. Затова аз извеждам като основен елемент на доклада информираността на потребителите на автомобилни застраховки. Трябват по-целенасочени усилия за информация на европейските граждани към кого и в какъв случай трябва да се обърнат, за да се чувстват ефективно защитени, когато пътуват в чужбина."

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |