В новините
 
03.09.2008 12:07   Новината е видяна 3903 пъти
Европейските депутати осъждат "неприемливите и несъразмерни военни действия от страна на Русия"

Резолюция за положението в Грузия: пълно и незабавно изтегляне на руските войски
 
В приетата днес с голямо мнозинство резолюция депутатите призовават Русия да зачита суверенитета и териториалната цялост на Грузия, остро осъждат признаването от руска страна на независимостта на Южна Осетия и Абхазия и искат пълно и незабавно изтегляне на руските войски от Грузия. Според текста на резолюцията политиката на ЕС спрямо Русия трябва да бъде преразгледана, като същевременно ангажиментът на ЕС в района на Черно море трябва да бъде задълбочен чрез създаването на Черноморски съюз.
 
Днес депутатите приеха с голямо мнозинство - 549 гласа "за", 68 "против" и 61 "въздържали се", резолюция относно положението в Грузия. Групата на европейските социалисти подкрепи резолюцията, въпреки че в нея не се споменава изрично агресивното поведение на Грузия, спомогнало за разпалването на конфликта, каквото беше желанието на социалистите.
 
В текста на резолюцията европейските депутати осъждат "неприемливите и несъразмерни военни действия от страна на Русия", като призовават последната да зачита суверенитета и териториалната цялост на Грузия. В същия дух те остро осъждат признаването от страна на Руската федерация на независимостта на Южна Осетия и Абхазия като нарушение на международното право.
 
ЕП "настоятелно призовава" Русия да спазва поетите ангажименти съгласно споразумението за прекратяване на огъня, като се започне от пълното и незабавно изтегляне на нейните войски от самата Грузия. В случай, че руската страна не спази тези ангажименти, Съветът и Комисията трябва да преразгледат политиката си спрямо Русия. Парламентът подкрепя също така решението на Европейския съвет да отложи преговорите за сключване на споразумение за партньорство и сътрудничество до изтеглянето на руските войски на позициите им отпреди 7 август.
 
Облекчаване на визовия режим и помощ за възстановяване
 
Депутатите призовават Комисията да предложи споразумения за реадмисия и облекчаване на визовия режим с Грузия, които да са най-малкото равностойни на тези, които вече съществуват с Русия.
 
В резолюцията се отбелязва спешната необходимост от помощ за възстановяване след конфликта, като се приветства решението на Съвета да свика международна донорска конференция за възстановяването на Грузия. Депутатите настоятелно призовават Съвета и Комисията "да проучат възможността за мащабен план на ЕС за финансова подкрепа за възстановяване на засегнатите грузински региони и да осигурят по-силно присъствие на ЕС в страната".
 
Мисия на ЕС и провеждане на международно разследване
 
Европейският парламент изисква от Съвета да обмисли разполагането на мисия от наблюдатели в рамките на европейската политика за сигурност и отбрана (ЕПСО), която да допълва мисиите на ООН и ОССЕ, и приветства решението да се назначи специален представител на ЕС за кризата в Грузия.
 
В друг параграф от резолюцията се изисква спешното провеждане на независимо международно разследване, "за да се установят фактите и да се постигне по-голяма яснота по отношение на определени твърдения". Същевременно членовете на ЕП призовават Грузия (която е ратифицирала Римския статут на Международния наказателен съд) и руските власти да сътрудничат изцяло със службата на прокурора на Международния наказателен съд.
 
По-силен ангажимент на ЕС в района на Черно море
 
Европейската политика на добросъседство трябва да бъде допълнително развита и по-добре адаптирана към потребностите на източните партньори на ЕС. Депутатите са на мнение, че ангажиментите на ЕС в района на Черно море трябва да бъдат задълбочени посредством създаването на "специален институционален и многостранен механизъм, като например Черноморски съюз".
 
В този смисъл ЕП приканва Комисията да представи конкретни предложения относно създаването на многостранна рамка за черноморския регион, която да включва Турция и Украйна. Същевременно трябва да се ускори установяването на зона за свободна търговия с Грузия, Украйна и Молдова.
 
Енергийна сигурност
 
Резолюцията подчертава значението на Грузия за подобряване на енергийната сигурност на ЕС, осигурявайки алтернативен на Русия път за пренос на енергия.
 
В заключение депутатите очакват "твърд политически и бюджетен ангажимент" на ЕС за реализирането на проекта Набуко, който ще преминава през територията на Грузия.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |