В новините
 
03.09.2008 12:30   Новината е видяна 4756 пъти
Археолози проучват баните на Сюлейман Великолепни

Екип от 35 души археолози и теренни работници за първи път проучва района на Минералните бани край бургаското село Ветрен. Работи се на пет обекта на площ от 2 хка, съобщи ръководителят на разкопките и директор на Регионален бургаски музей Цоня Дражева.  
На територията на Минералните бани се е намирал един от най-древните градове у нас – Аква калиде (в превод „топла вода”), известен още от I век. Името му е свързано със светилището на Трите нимфи, посещавано още от древните траки. По-късно, в края на V век, градът е благоустроен, вече под името Термополис и като такъв съществува до средата на XVII век.
Тук археолозите предполагат, че се намира и отдавна издирваният от специалистите средновековен град, създаден от Тервел след победата при Анхиало през 708 година. „Всички археологически проучвания досега показват, че при Анхиало отсъстват старобългарски материали от периода на Първата българска държава”, обясни Цоня Дражева. Дали край Минералните бани  се е установил Тервел с войската си и е създал град, предстои тепърва да бъде доказано. Археолозите проучват и част от античните бани, както и крепостната стена, изградена в средата на V век, която е ограждала вътрешната част на града. Работи се на няколко допълнителни участъка, в които се разкриват жилищни квартали, открит е и некропол с 12 погребения от XI-XIV век, което доказва наличието на църква.

Аква Калиде е паметник от национално значение и се нуждаеше от спешно проучване. Разкопките са изцяло финансирани от община Бургас, която за първи път от 20 години отпусна средства за спасяване на паметници в риск в региона.  

http://www.burgadsinfo.com/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |