В новините
 
04.09.2008 12:53   Новината е видяна 3767 пъти
В Слънчев бряг откриха Международния симпозиум Икономика и бизнес

От 3 до 7 септември в курортен комплекс Слънчев бряг се провежда седмото издание на Международния симпозиум „Икономика и бизнес”.

За първи път организаторите на престижния форум срещат при неговата подготовка подкрепата на местната власт, в лицето на Община Бургас, заяви модераторът на конференцията проф. Мариян Цингула /Република Хърватска/. Според него симпозиумът „Икономика и бизнес” е имиджово събитие, което допринася за добрата репутация на България.

„Икономическо развитие и растеж” е мотото на тазгодишната конференция, която беше открита официално от кмета на Бургас Димитър Николов. На откриването присъстваше и неговият заместник Красимир Стойчев.

„Членството на България в ЕС създаде добра среда за довършване на реформите, които започнаха у нас през 90-те години на миналия век, но също и статут, който носи допълнителни изисквания и отговорности към страната. Лично аз се чувствам притеснен от факта, че в края на 2008 г. България не отговаря в пълна степен на тези изисквания и отговорности. Най-ясен индикатор за това са критиките от Брюксел”, заяви в речта си пред делегатите на конференцията Димитър Николов.

Той изнесе данни, според които усилията на местната власт и бизнеса в Бургас са довели до нарастване на преките чужди инвестиции с 65% спрямо 2005 г., създаване на нови работни места, намаляване на безработицата, като за общината процента е 1,62 при 6,5 за страната. Броят на фирмите с чуждестранно участие в Община Бургас е 448. Община Бургас дава 5,22 % от брутния вътрешен продукт на страната.

„Повишиха се  доходите на населението - макар и не толкова, колкото ми се иска на мен. Всичко това обаче става на фона на демографска криза в цялата страна - ниска раждаемост и процес на емиграция на младите и образованите. В момента град Бургас расте и се развива, но всеки модерен политик е длъжен да отчете тези фактори и да мисли с години напред”, допълни кметът Николов.

В заключение той сподели надеждите си България да успее чрез собствените си усилия да набере голяма икономическа инерция и не тя да ухажва инвеститорите, а те да ухажват нея.

Организатори на Международния симпозиум „Икономика и бизнес” са Българска академия на науките, Община Бургас, Съюз на учените в България - клон Бургас, Фондация „Наука и образование”, университети от Република Хърватска, Чехия, Румъния, Турция, Гърция.

В рамките на форума ще бъдат представени 150 презентации. Освен от изброените държави, в симпозиума участват научни работници от Словения, Латвия, Естония, Унгария и Русия.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |