В новините
 
05.09.2008 21:42   Новината е видяна 7489 пъти
Разкопките на остров Свети Иван край Созопол се възобновяват
Разкопките на остров Свети Иван край Созопол се възобновяват. Това беше съобщено на пресконференция. Проектът за възобновяването на разкопките е на Министерство на културата, община Созопол, Фондация „Созопол” и Регионалния музей в Бургас. Първите разкопки на острова са били преди 15 години под ръководното на проф. Божидар Димитров, но през 1988 година са приключили заради липса на финансиране. Тогава са разкрити части от намиращия се на острова манастир „Св. Йоан Кръстител”. Има данни, че манастирът е съществувал по-рано от 11 век и е опожарен през 16 век от турците. Манастирът е от голямо значение за българската история и е имал самостоятелен статут, като е бил посредник между Цариградската патриаршия и България, разполагал е със скрипториум и е давал подслон на редица известни реформатори, каза Цоня Дражева, директор на Регионалния музей в Бургас. Най-добре запазена е църквата, чиито стени достигат до 3 метра. Научен ръководител на разкопките е проф. Казимир Попконстантинов, декан на Православния Богословски факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. В археологическите проучвания ще участват и археолози от Великотърновския регионален музей, допълни Цоня Дражева.
Проектът е на обща стойност 60 000 лева, като 20 000 са предвидени за археологическите разкопки, а останалите средства са за реставрация и консервация на обекта. Има идея островът и манастирът да могат да бъдат посещавани и от туристи. Днес мястото на възобновяването на проучванията бе осветено от Сливенски митрополит Йоаникий.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |