В новините
 
06.09.2008 07:53   Новината е видяна 5417 пъти
Непоказвани досега ретро автомобили ще участват в парада в Созопол
Най-новите придобивки на колекционерите на ретроавтомобили у нас ще бъдат показани за първи път на парада в Созопол. На превърналото се в традиционно изложение в морското градче ще бъдат представени непоказвани досега ретровозила, съобщи председателят на бургаския автомотоклуб "Ретро" Димо Джамбазов, организатор на събитието. Атрактивният парад, подкрепен от община Созопол, започва в събота от 11 часа на пристанището.
За първи път пред ценители ще бъде показано най-новото попълнение в колекцията на популярния реставратор на ретроавтомобили Тодор Желев от поморийското село Лъка. На парада в Созопол той ще се представи с „Фиат Тополино" комби. Миниколичката е изработена от софийски майстор през далечната 1937 година. Оттогава е предавана от ръка на ръка, за да стигне до Лъка, където е основно реставрирана. Колекцията на Тодор е сред най-интересните у нас - всички експонати в нея са "джобен" формат, които освен, че предизвикват симпатии с вида си на детски играчки, имат и интересна история.
Любителите на ретроколите ще могат да видят и уникални модели на „Пежо". За парада в Созопол пристига най-запаленият български колекционер на „Пежо 404". Кръстю Стойчев от София има в сбирката си десетки модификации само на този модел - всяка разновидност, произведена от пускането на пазара на „Пежо 404" преди повече от 40 години. За най-запалените колекционери на "Пежо" от бургаския офис на фирмата са приготвили атрактивни златна и сребърна купа. Специални постери ще разкажат на посетителите за приноса на "Пежо" в историята на "Купе - кабриолет".  
Над 50 оригинални ретро автомобила от цялата страна и чужбина са заявили досега участие в парада. Специално за събитието се очаква да пристигне и кметът на Москва Юрий Лужков, който е сред най-запалените колекционери на стари автомобили в света. Лужков е получил лична покана от организаторите, но все се чака потвърждение дали ретропарадът ще успее да се впише в претоварената му програма. 
Ако приеме поканата, Лужков вероятно ще пристигне край родното Черноморие с един от автомобилите си уникати - „Лагонда LG-45". Колата е произведена през 1936 година и струва астрономическите 1 200 000 лева. С нея през май енергичният кмет на Москва взе участие в престижното рали "Mille Miglia" (Миле Миля) в Италия. Сред другите автомобили - шедьоври в колекцията му е ролс-ройс, произведен по поръчка за Ленин. Возилото е пригодено за придвижване в „сибирски условия" - отзад е снабдено с вериги, а отпред със специални колела, на които при нужда се монтират ски.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |