В новините
 
06.09.2008 07:00   Новината е видяна 2283 пъти
Бургас се бори с бетона чрез покривни градини

Нова наредба за зелените площи в общината ще се гласува на 18 септември. Направата на покривна градина на сградата се е наложило, за да бъде покрит необходимият показател от 20% озеленяване на парцела, върху който ще се строи

Градини по покривите и озеленяване по фасадите на новите сгради ще се правят за в бъдеще в Бургас. Това предвижда новата Наредба за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Бургас, която ще бъде предложена за гласуване на първата общинска сесия след лятната ваканция на 18 септември.
В разработването на проектонаредбата са взели участие специалистите от отдел “ Озеленяване” ландшафтните архитекти Светлана Танева и Стоя Иванова, както и главният архитект на общината Веселина Илиева. Според новия законов акт за устройствените зони с плътност на застрояване над 60% озеленяването върху тераси, покриви и над подземни сгради се включват в общата зелена площ на имота. За Бургас минималната зелена площ при застрояване е 20 на сто. Критериите за озеленяване могат да се постигат и с кашпи с декоративни растения, както и с вертикална растителност, прикрепена за фасадите на сградите, става ясно от проектонаредбата.
За ъгловите парцели минималните зелени площи трябва да бъдат 10 на сто. Когато показателите не могат да се постигнат, трябва да се извърши компенсаторно озеленяване в същия размер, но на общински терен. Това се прави по указание на главния експерт по озеленяване в община-Бургас. Заедно с това ще има и предписание за видовия състав на растителността и точното място. Изпълнителят е длъжен да даде гаранция за извършеното озеленяване за срок от две години.
Няма да се издават удостоверения за въвеждане в експлоатация на строежи, за които не е изпълнена частта “ Паркоустрояване и озеленавяне” към инвестиционния проект, четем в проектонаредбата.

 

Строи се първата сграда с покривно озеленяване в града

Сграда с покривна градина/ на визуализацията/ ще израсте в центъра на Бургас след броени месеци. Тя ще бъде първата по рода си в морския град. Направата на покривна градина се е наложило, за да бъде покрит необходимият показател от 20% озеленяване на парцела, върху който ще се строи, обясни проектантът на сградата арх. Георги Дончев.
Това ще е и тенденцията за в бъдеще, категорична е и ландшафт арх. Стоя Иванова – главен експерт по озеленяване в община Бургас. Малките парцели в притеснената централна градска част на Бургас не дават възможност да се изпълнят критериите за зелените площи и проектантите все по-често ще прибягват до покривните градини.
Сградата е смесена – с жилища, офиси и заведение за обществено хранене. Намира се на пресечката на ул.” Цар Симеон І” и бул.” Богориди”.

http://factor-bs.com/news-5218.html

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |