В новините
 
08.09.2008 09:56   Новината е видяна 4181 пъти
Седмица на Африка в Европейския парламент (8-12 септември)

Африканско изкуство, африканска храна и дори скулптура на слон пред Парламента - през следващата седмица ЕП ще се потопи в африканско настроение. ЕП организира седмица на Африка от 8 до 12 септември като част от Европейската година на междукултурния диалог. Очаква се в Брюксел да пристигнат много гости от политическия и културния елит на Африканския континент, сред които председателят на Панафриканския парламент Gertrude Mongella и африкански носители на Нобелова награда.
 
Седмицата на Африка в Парламента има много акценти, сред които фигурират множество политически и културни събития.
 
Политически срещи
 
Повечето парламентарни комисии ще имат за основна тема Африка по време на своите заседания през седмицата. В Парламента ще заседават някои комисии на Съвместната парламентарна асамблея на ЕС и на страните от Африканския, Карибския и Тихоокеанския регион (АКТ).
 
В сряда Комисията по развитие организира извънредна среща, на която ще се обсъжда кризата с храните. В нея ще участват председателят на Комисията Josep Borrel, директорът по управление на Световната банка г-жа Ngozi Okonjo-Iweala и директорът на Организацията за храни и земеделие към ООН Jacques Diouf. Основният акцент са плановете за отпускане на 1 милиард евро за развиващите се страни поради кризата с цените на храните. В сряда ще се проведе също така и среща за ролята на африканската диаспора за развитието на Африка.
 
Основното събитие е насрочено за четвъртък. Това е съвместната среща на членовете на Панафриканския парламент и на Съвместната парламентарна асамблея ЕС-АКТ, заедно с нигерийския носител на Нобелова награда за литература Wole Soyinka, с председателя на ЕП Hans-Gert Pöttering и с председателя на Панафриканския парламент Gertrude Mongella.
 
Акценти от програмата на културните събития
 
Произведения на съвременното африканско изкуство ще бъдат изложени в поредица от визуални и звукови инсталации, фотографии, скулптори и филми. На стъклените и металните фасади на сградата на Парламента в Брюксел ще бъдат поставени плакати с произведения на прочутия фотограф от Мали Malick Sidibé.
 
Скулптура на слон ще бъде разположена на входа на една от централните сгради на Парламента. Тя е дело на южноафриканския скулптор Andries Botha.
 
Съвместно с общината Ixelles (кварталът с най-многобройно африканско население в Брюксел, в него се намира и сградата на Парламента) в сряда вечер ще се проведе концерт, отворен за широката публика. Сред изпълнителите са много африкански музиканти, сред които и прочутите Bonga (Ангола) и Bai Kamara Jr (Сиера Леоне).




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |