В новините
 
15.09.2008 15:08   Новината е видяна 3844 пъти
Три филма си оспорват наградата за кино на ЕП (Награда LUX 2008)
Три филма - Delta, Le silence de Lorna и Obcan Havel, се състезават за спечелването на тазгодишното издание на наградата за кино LUX на Европейския парламент. С нея ЕП иска да поощри разпространението на европейските продукции и да подкрепи кино производството в рамките на общия европейски пазар. Спечелилият филм ще бъде субтитриран на 23-те официални езици на ЕС, като стойността на наградата съответства на 87 000 евро. Победителят ще бъде обявен на официална церемония в ЕП на 22 октомври.
 
Трите финалиста са част от официална селекция от 10 филма (сред които фигурира и филмът "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на режисьора Стефан Командарев), избрани от 17 представители на най-високо ниво на кинематографията: продуценти, разпространители, директори на фестивали, критици... За да могат да участват, филмите трябва да показват универсалността на европейските стойности и/или да допринасят за дебата върху процеса на изграждане на обединена Европа.
 
Финалистите за 2008 г.
 
Delta (Делта; Германия, Унгария; 2008, 92") на режисьора Kornél MUNDRUCZÓ разказва историята на млад мъж, който се завръща сред дивата природа на делтата - лабиринт от канали, малки острови и буйна растителност, в който местните хора са откъснати от външния свят. Тук той се запознава със своята сестра, за чието съществуване никога не е подозирал, и изгражда с нея сложна връзка, която местните трудно приемат.
 
Le silence de Lorna (Мълчанието на Лорна; Белгия, Великобритания, Франция, Италия; 2008, 105") на Jean-Pierre и Luc DARDENNE е за млада албанка, живееща в Белгия. Тя става съучастник в коварен план, изработен от гангстера Фабио, който цели младата жена да стане собственичка на закусвалня заедно с нейния приятел.
 
Obcan Havel (Гражданинът Хавел; Чешка република; 2008, 119") на Miroslav JANEK и Pavel KOUTECKÝ навлиза зад кулисите на международната политика в края на двадесети и началото на двадесет и първи век, като същевременно разглежда събитията в пост-тоталитарната държава и прехода към демокрация. Вацлав Хавел играе ключова роля в големите промени в Централна и Източна Европа през 90-те години, като филмът отразява неговата работа и влияние в родната му страна и по света.
 
Прожекции на филмите
 
Трите филма ще бъдат показани в Европейския парламент между 15 септември и 16 октомври 2008 г. След прожекциите на филмите депутатите от ЕП ще определят победителя, като наградата ще бъде връчена на официална церемония на 22 октомври. През 2007 г. тя беше присъдена на филма Auf der anderen Seite на режисьора Fatih AKIN.
 
Пресконференция
 
Заместник-председателят на ЕП Gérard Onesta ще свика пресконференция в Брюксел във вторник, 16 септември, в 11 часа местно време, в зала Anna Politkovskaya на ЕП (PHS 0A50).




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |