В новините
 
17.09.2008 12:11   Новината е видяна 4923 пъти
Втората конференция „Чешка телематична есен“ се проведе в столицата

17 септември 2008 г., София. Втората специализирана конференция „Чешка телематична есен в България 2008” се проведе днес в Шератон София Хотел Балкан. Над 115 делегати присъстваха на представянето на различни решения в сферата на транспортните системи и услуги, телематиката в утилити и практическите възможности на чешката промишленост. Партньори и лектори на „Чешка телематична есен в България” бяха представители на Асоциацията за транспортна телематика на Чешката Република и известните чешки фирми за телематика и транспортни технологии като Mikroelektronika, AŽD Прага, Kapsch Telematic Services, ELTODO EG, ČSAD SVT Прага, Radium и други.
Официални гости на събитието бяха г-н Юджел Атилла, заместник-министър на транспорта на България, Н. Пр. Мартин Клепетко, посланик на Чешката Република в България, Божидар Божинов, председател на Българската търговско-промишлена палата, Кирил Ерменков, председател на Научно-техническия съюз по транспорта, както и Атанас Тасев, президент на ITS България.
Според организаторите от Посолството на Чешката Република и Асоциацията за транспортна телематика (ITS&S Czech Republic) и тази година инициативата „Чешка телематична есен” е била много успешна. Те отчетоха по-голямо присъствие на делегати от миналата година както от чешка, така и от българска страна.
„Ние възприемаме тази конференция като ефикасно средство да бъде споделен опитът на Чехия в прилагането на информационни и комуникационни технологии не само в областта на транспорта, но и в енергетиката и в обществения сектор”, заяви при откриването на конференцията посланикът на Чехия г-н Мартин Клепетко.
„За чешката страна също е полезно да се запознае с перспективите за бъдещо развитие на интелигентните транспортни системи в България и с необходимите инвестиции при тяхното въвеждане. Интересен е например въпросът за внедряване на системата ERTMS (European Rail Traffic Management System) в България като начин за оптимизиране на железопътния транспорт”, допълни той.
Сред интересните теми на тазгодишната конференция бяха новите технологии, които могат да се внедрят за улесняване на организацията на градския транспорт. Такива са въвеждането на „безконтактно” ползване на електронни карти за транспорт, както и системата за управление и регулиране на трафика. Специалната система за предварителна продажба на билети, резервация на места и диспечиране на автобусни превози бе представена пред делегатите като поглед в бъдещето на междуградския транспорт в България.
 
Телематиката в Чехия
 
Телематиката е нова научна и промишлена област. Тя се основава на детайлно обмислено и обстойно планирано използване на информационните и комуникационните технологии за подобряване на икономиката, екологията и безопасността в редица отрасли. Развитието на телематиката в Чехия се базира на нейните многогодишни традиции в електротехническата промишленост. Към настоящия момент най-развита е телематиката в сектор транспорт (т.нар. транспортна телематика, интелигентни транспортни системи – ITС). При този вид технологии не се касае само за отделни доставки, а преди всичко за осъществяване на концепции, планиране и внедряване на информационните и комуникационните технологии в транспортната инфраструктура, превозните средства и в услугите.
 
За Асоциацията за транспортна телематика (ITS&S Czech Republic)
 
Основната мисия на Асоциацията за транспортна телематика е да образова потребителите на технологии и услуги, да улеснява ползотворната обмяна на информация сред всички представители на пазарния сектор и да допринася за развитието на икономиката чрез представяне и спомагане на усъвършенстването на най-модерните технологии, новите решения и похвати. Тя е член на различни асоциации и си сътрудничи с водещи експерти от академичната и обществената сфера, сферата на държавната администрация и частния сектор.
Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |