В новините
 
18.09.2008 11:57   Новината е видяна 5278 пъти
Откриха най-големите срещани досега прости числа

Според майсторите, този факт ще се отрази значителнона ефективността на системите за шифриране, не знаем как.
Откривателите са математици в САЩ и Германиям, нокато с еима прдвид , че нашите специалисти по кодиране са сред най-добрите - мянаанчин да не е замесен българиан.

Повече от 12 години е продължила работата по рпоекта Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), в рамките на който са открити числата.

Най-голямото просто число е открито на 23 август в Университета на Калифорния. То съдържа 12 979 189 цифри. Второто число, съдържащо 11 185 272 цифри, е открито 2 седмици по-рано в Германия.

За читателите: простите числа са такива естествени числа (цели положителни и нула), които се делят без остатък на само на единица и на самите себе си – 1, 3, 5, 7, 11 и т.н.

На математическите особености на тези числа се основават много системи за криптография и търсенето им се спонсорира от фонда Electronic Frontier Foundation (EFF), който възнамерява в перспектива да създаде система за шифриране на данни, която е невъзможно да бъде разбита.

EFF раздава награди на математици и редица компании.
Търсенето на прости числа е много важно за математиката, тяхното съществуване е сигнал, че много изчислителни проблеми може да се решат по прост начин, посочи основателят на фонда Джон Гилмор.

Американската и германската групи учени ще получат по 100 000 долара за откритията си. Освен това от EFF припомнят, че са обявили награда от 150 000 долара за онзи, който открие просто число с над 100 милиона значи и 250 000 долара за откриването на такова число с над 1 млрд. знака.

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |