В новините
 
18.09.2008 12:23   Новината е видяна 3969 пъти
България подкрепя приоритетите на Френското председателство на ЕС в областта на правосъдието

На 17 септември 2008 година министърът на правосъдието Миглена Тачева взе участие в конференция в Лил на тема „Международна защита на уязвимите възрастни”, организирана от Френското председателство на ЕС в изпълнение на един от основните му приоритети – защитата на социално уязвимите граждани на съюза. Миглена Тачева, която бе официален гост на  закриването на форума изтъкна в изказването си  пред участниците, че българското Министерство на правосъдието е в процес на подготовка на документ за ратифициране на Хагската конвенция.
        Заключителни изявления направиха и заместник-председателят и комисар по правосъдие и вътрешни работи на ЕК Жак Баро и министърът на правосъдието на Франция Рашида Дати. Министър Дати изтъкна, че Франция ще връчи ратификационния документ за Хагската конвенция на 18 септември и по този начин ще придвижи влизането в сила на този важен международен акт от 1 януари 2009 година. Френското председателство лансира идеята си за по-бързо ратифициране на Хагската конвенция още на неформалния съвет на министрите на правосъдието в Кан в началото на юли т.г. с цел прилагане на адекватни правни механизми за защита на все по-мобилните граждани на Европа от всички възрасти.
    В случаи когато възрастните граждани са с ограничена възможност да се грижат за себе си  (след оттеглянето си от активна професионална дейност или поради злополука или болест), но пребивават трайно или временно извън държавата, чийто граждани са, е необходимо страните да си сътрудничат за предприемане и изпълнение на мерки за защита на тези хора.
Г-жа Дати подчерта, че поканата към българския министър на правосъдието за съвместен патронаж на конференцията в Лил се дължи на усилията на България да подобри механизмите за правна защита както на своите така и на чуждите граждани над 18 години, които се установяват в България и чиито брой все повече нараства.

.

    Това участие на българския министър на правосъдието е поредното доказателство за силната подкрепа, която България оказва на Френското председателство за реализиране на приоритетите в областта на правосъдието.Това беше изведено на преден план от министър Дати и при посещението й  в България на 8 септември т.г. - когато проведе среща с министър Тачева и двете се срещнаха с магистрати в Националния институт по правосъдие.
     Преди участието си в конференцията в Лил министър Тачева заедно с министър Дати участва в публична дискусия за достъпа до правосъдие на гражданите, проведена в един от крайните квартали на Лил. В дискусията участваха лица, чието социално положение ограничава възможностите им за достъп до правосъдие. 

МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |