В новините
 
23.09.2008 13:12   Новината е видяна 3572 пъти
дебата върху финансирането на "не" кампанията в Ирландия

подробности относно дебата върху финансирането на "не" кампанията в Ирландия, провел се днес по време на откриването на сесията на ЕП.
Откриване на пленарната сесия на ЕП
Днес, 22 септември, Hans-Gert Pöttering откри в 17.00 часа местно време пленарната сесия на ЕП, която отново се провежда в Брюксел след инцидента с частично срутилия се таван на пленарната зала в Страсбург. Пленарната сесия ще продължи до 25 септември, четвъртък. 
След откриването на сесията г-н Pöttering коментира извършения вчера в Испания атентат от терористичната организация ЕТА, при който загина един служител на полицията. Председателят на ЕП разкритикува остро терористичния акт и от името на ЕП изказа най-искрени съболезнования и солидарност със семейството на загиналия полицай. След това депутатите почетоха паметта му с минута мълчание.


Hans-Gert Pöttering подчерта, че трябва ясно да издигнем глас срещу тероризма, тъй като той директно посяга на свободата, на правата на човека и на демокрацията. В заключение той изтъкна, че Европейският съюз е общност, основаваща се на солидарността, и затова всяка терористична атака срещу някоя държава-членка е посегателство срещу целия ЕС.
После думата взе депутатът Daniel Cohn-Bendit (Зелени/ЕСА, Германия), който сподели, че според публикации в ирландската преса, Пентагонът и ЦРУ може да са свързани с финансирането на "не"-кампанията (на обща стойност 1.2 милиона евро) по време на референдума в Ирландия. Мотивът за това бил, че Европа ще стане прекалено силна. Той изрично помоли Председателя на ЕП да разясни този случай, като в същото време поиска Комисията и Съвета да предоставят повече информация по въпроса.
В отговор г-н Pöttering подчерта, че случаят се нуждае от абсолютна прозрачност - онази прозрачност, която според критиците на ЕС липсва в Съюза, но която и самите те трябва да спазват, посочвайки откъде произлизат сериозните финансови средства зад кампанията им. След това Председателят на ЕП даде повече подробности относно написаното в ирландската преса, че един от основните спонсори на кампанията срещу Лисабонския договор - Declan Ganley, е дарил 200 000 евро на кампанията, като преди това е спечелил поръчка от Пентагона за близо 200 милиона долара.
В заключение Hans-Gert Pöttering обеща, че ще следи този случай отблизо, като същевременно изтъкна, че "на Европа не може да бъде навредено от хора, които искат прозрачност, но самите те не се съобразяват с нея".





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |