В новините
 
23.09.2008 13:33   Новината е видяна 4454 пъти
Утре спират газта за топлофикация

Кметът сложи бойлери в детските градини, бизнесмен обещава евтини климатици


Бургазлиите на парно отопление дни наред са в неведение кога ще се къпят за последно. Синоптиците прогнозират студ и дъждове, а „Топлофикация” – Бургас не може да гарантира топлото, защото очаква всеки момент да й спрат кранчето с газ. Заедно с прогнозата за времето всички следят конфликта с “Булгаргаз” и кроят планове за покупка на бойлери, електрически печки и кюмбета.
Бургаският кмет Димитър Николов още в петък реагира делово, като разпореди да се монтират бойлери в детските градини. Общинският съветник и бизнесмен Георги Иванов пък обеща климатици на промоция за училища и детски заведения.
Доставката на природен газ към топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца продължава още два дни, съобщиха вчера от „Булгаргаз”. Заради националния празник 22 септември спирането на синьото гориво ще бъде отложено до сряда, обяви изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов.
В петък „Топлофикация” – Бургас получи писмо от „Булгаргаз”, в което се потвърждаваше прекратяването на доставките на газ от 8 часа на 22 септември. Спирането е в нарушение на закона за енергетиката и нарушава принципите на равнопоставеност между отделните категории енергийни предприятия, заявиха тогава от топлофикационното предприятие.
От началото на  годината до момента стойността на изконсумирания от „Топлофикация” -  Бургас природен газ е 15 152 хил. лева. Дружеството е платило до днешна дата 15 045 хил. лева и ако се включат и очакваните 1 100 хил.лева, които ще се платят до края на месеца на „Булгаргаз”, сумата ще надвиши стойността на консумирания природен газ, съобщиха от дружеството. Това обаче ще стане в случай, че „Топлофикация” – Бургас продължи да работи нормално.
Оправданията на „Булгаргаз”, че няма свои средства да закупи суровина не са приемливи, тъй като най-малка вина за това имат топлофикациите в Бургас ,  Плевен и Враца, категорични са от бургаското дружество. Монтирани са бойлери в 13 детски градини, които могат да останат без топла вода заради спиране на газта към „Топлофикация”. По заповед на кмета Димитър Николов уредите трябва да заработят утре. Тринадесетте заведения приютяват над 3000 деца, 418 от които в яслени групи.
Реакцията на кмета е в отговор на полученото в петък в община Бургас известие от „Топлофикация” -  Бургас за прекратяване доставките на природен газ от „ Булгаргаз” на 22 септември.
По силата на кметската заповед започна обхождане на 13-те детски заведения, в което участват техните директори и специалисти по електроинженерство. Те изследват електрическите инсталации, които ще бъдат спешно подсилени там, където е нужно, за да издържат на допълнителното натоварване от монтирането на новите бойлери.
Екипите от електроинженери ще инспектират всички детски, социални и медицински заведения в Бургас, които биха били потърпевши от спиране на топлоподаването. Те трябва да изготвят индивидуални проекти за алтернативно отопление, които да бъдат реализирани, ако кризата се проточи.
В Бургас кризата в отношенията между „Булгаргаз” и „Топлофикация” ще засегне още защитено жилище Дом „Надежда”, един от медицинските центрове в града и Центъра за интеграция на хора със зрителни увреждания.Изрядни платци бяха без газ  в продължение на 7 часа на 12 септември, ко гато в 14.45 ч "Булгаргаз" спря подаването на синьо гориво на топлофикациите във Враца, Плевен, Велико Търново и Бургас. Диспечерите на газовата компания не били съобразили, че в Бургас местната мрежа е така изградена, че тръбата минава първо през топлофикационното дружество, а след това захранва абонатите на „Бургасгаз”/дъщерна фирма на „Овъргаз”/. Така спирането на горивото лиши хиляди изрядни клиенти от услугата, за която са си плащали редовно.
„Топлофикация” - Бургас иска спешното приемане на Закон за топлоснабдяването.
Само нов закон може да регулира по европейски критерии отношенията между топлофикационните дружества и клиентите, смятат от дружеството. Ще се избистрят някои неточности в закона за етажната собственост и ГПК, в частност възможността за по-бързо събиране на вземанията от нередовни платци.  Най-вече се очаква новият закон да застъпи проблеми и клаузи, уреждащи кражбите на топлоенергия от съседи. От Закона за енергетиката да се извадят частта за дяловото разпределение и задължението на топлофикациите да събират таксите на търговците за извършеното дялово разпределение като несвойствени, смята ръководството на бургаското дружество.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |