В новините
 
26.09.2008 10:55   Новината е видяна 3210 пъти
ЕП започва борба със затлъстяването от най-ранна възраст

В Европа над 22 милиона деца страдат от наднормено тегло, а други 5 милиона от затлъстяване, като до 2010 г. тази тенденция ще се засили. ЕП прие на 24 септември доклад върху здравословните проблеми, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването, в който се предлагат редица мерки за справяне с тези "бедствия". Сред тях са по-доброто етикетиране на хранителните продукти, присъствието на по-здравословна храна в училищните заведения, както и намаляването на ДДС върху плодовете и зеленчуците.

ЕП отправя призив към държавите-членки да признаят затлъстяването като хронично заболяване и изтъква, че "всеобхватният подход на много равнища е най-добрият начин за борба със затлъстяването сред населението на ЕС". Борбата със затлъстяването трябва да започне от най-ранна възраст.Според доклада е необходимо физическата активност и балансираното хранене да бъдат съставна част от поведението на децата.

ЕП изисква също така да се контролира и подобри качеството на храната и хранителните стандарти в училищата и детските градини, като препоръчва да продължи безплатното предоставяне на плодове и зеленчуци на училищата и да се въведе проект под егидата на ЕС "плод в училищата" (подобно на настоящата програма за мляко).

Докладът препоръчва също така да се ограничи продажбата в училищата на храни и напитки с високо съдържание на мазнини, сол или захар и с ниска хранителна стойност, като вместо това се предлагат пресни плодове и зеленчуци. Спонсорството и рекламирането в учебните заведения на продукти с високо съдържание на захар, сол и мазнини трябва също да бъде ограничено.

Депутатите изискват също така въвеждането на защитени времеви интервали и ограничения върху рекламите на нездравословна храна, конкретно насочени към децата, като тези ограничения трябва да се прилагат също спрямо новите медийни форми като интернет игри, pop-up реклами и текстови съобщения.

Присъствието на пълна информация върху етикетите на храните представлява ключов елемент, който позволява на потребителите да избират по-здравословни храни. Етикетът трябва да бъде забележим, ясен и лесноразбираем за потребителя и да включва задължителна информация за енергийното съдържание.Докладът признава съществената роля на саморегулирането при борбата със затлъстяването, но същевременно отбелязва, че "понякога е необходимо регулиране, за да се извърши съществена и значима промяна във всички промишлени отрасли, особено когато се отнася до деца".





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |