В новините
 
28.09.2008 07:39   Новината е видяна 3345 пъти
Пакт за социален прогрес става основа на Лисабонския договор

 Европейската анти-бедност мрежа, чиято Генерална асанблея се провежда от 25-до 27 септември в к. к. „Албена” отправя своите препоръки към ЕС за приемане на Пакт за социален прогрес, който да бъде център на Лисабонската стратегия и приоритет на Европейския дневен ред. Делегатите на Асанблеята се настояват още за  мониторинг на бедността и повече прозрачност върху тези проблеми в засегнатите държави. Да се разработят и приемат схеми за минимални доходи, адекватни на изискванията за достоен живот във всяка страна, да се обърне внимание на антидискриминационното законодателство, да се развие нова програма за бедността и социалното включване – са исканията на мрежата срещу бедността.

      „Европа и нейната култура, Европейският съюз са уникални именно с наличието на институции, традиции и ценности, които могат да развиват и поддържат участие и социална справедливост. Ние искаме ЕС да се облегне повече на тези свои уникални “генератори на социална справедливост”, не само защото изпитваме дефицит на справедливост, а и защото тези генератори са доказали, че могат да произвеждат растеж, развитие и напредък – в края на краищата Европа достигна до мястото, което днес заема в света, благодарение на тези генератори.” – заявява президентът на КНСБ доц. д-р Желязко Христов. Той подчертава, че „Социалните и икономически комитети в ЕС играят огромна роля, но заедно с това ние бихме искали да видим едни по-силни, по-активни ИСК, чиято дума се чува повече и оказва по-голямо влияние върху формирането на Стратегиите и политиките на национално и европейско ниво. В този „генератор на справедливост” има още по-голям потенциал и този потенциал трябва да се развива и използва все по-добре.”. В рамките на Асанблеята президентът на КНСБ откри  Национален семинар „Стратегии за активно социално включване”, който поставя акцент върху социалното неравенство и включването на социално-изолираните в порграми за интеграция и повишаване качеството на живот.

     Утре, (27.09.08) делегатите на Асанблеята ще приемат Декларация с констатации, предложения и препоръки към ЕС и ЕК във връзка с борбата срещу бедността. 






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |