В новините
 
12.10.2008 11:31   Новината е видяна 5020 пъти
Депутатите искат минимална заплата в размер на поне 60% от средната

Докладът за борба с бедността в ЕС, който ЕП прие днес с голямо мнозинство, препоръчва приемането на всеобхватен подход за решаване на този проблем, който да включва гарантиран минимален доход в размер на поне 60% от средната заплата, както и по-добър достъп до "качествена" работа и до социални услуги. Депутатите искат също детската бедност да бъде намалена с 50% до 2012 г., а проблемът с бездомните да бъде окончателно решен до 2015 г.

 

Днес ЕП прие с 540 гласа "за", 57 "против" и 32 "въздържали се", доклада на Gabriele Zimmer (ЕОЛ, СЗЛ, Германия) за насърчаване на социалното включване и борбата с бедността (включително детската бедност) в ЕС. В него депутатите подчертават, че "наличието на работа е най-добрият начин да се избегне бедността и социалната изолация, но не винаги е гаранция за това".

 

Според данните в доклада 8% от работниците в ЕС (или 17 милиона) живеят в бедност поради ниски доходи, независимо от това, че са заети, докато 15% получават крайно ниски заплати. Значителна част от населението на Съюза пък продължава да живее в социална изолация, тъй като всеки пети човек обитава жилище под стандартите, а 10% живеят в домакинства, в които всички са безработни.

 

Минимална заплата в размер най-малко 60% от средната заплата

 

Повечето държави-членки в ЕС имат национални схеми за минимални доходи, но няколко държави-членки нямат такива. В този смисъл депутатите насърчават държавите-членки да приемат схеми за гарантиран минимален доход за социално приобщаване.

 

По-нататък членовете на ЕП призовават Съвета да постигне споразумение за "цел на ЕС за минимална работна заплата" (уредена със закон), съгласно което възнаграждението трябва да бъде в размер най-малко 60% от съответната (национална или отраслова) средна работна заплата.

 

Схемите за минимални доходи трябва също така да бъдат допълнени от пакет помощни мерки за улесняване на социалната интеграция в областта на жилищното настаняване, подпомагането на образованието, обучението, преквалифицирането и обучението през целия живот.

 

Според доклада държавите-членки трябва да предоставят целеви допълнителни обезщетения на групите в неравностойно положение (хора с увреждания или хронични заболявания, самотни родители или многодетни семейства), които да покриват допълнителни разходи за лични асистенти, за медицински и социални грижи и да "създадат поносими равнища" на цените на лекарствата за социалните групи в неравностойно положение.

 

Намаляване на детската бедност с 50% до 2012 г.

 

Докладът отбелязва, че децата и младите хора съставляват почти една трета от населението на ЕС и че 19 милиона деца са застрашени от бедност. В този контекст депутатите настоятелно призовават държавите-членки да намалят детската бедност с 50% до 2012 г.

 

За постигането на тази цел според тях е необходимо прилагането на всеобхватен подход по отношение на материалната сигурност и благосъстояние на децата, който да се основава на Конвенцията на ООН за правата на детето.

 

Решаване на проблема с бездомните до 2015 г.

 

ЕП призовава Съвета да постигне споразумение за ангажимент на ниво ЕС за решаване на проблема с бездомните хора до 2015 г., като призовава за създаването от страна на държавите-членки на интегрирани политики за гарантиране на достъп до качествени жилища на приемлива цена за всички.

 

Същевременно депутатите искат държавите-членки да разработят "зимен план за спешни действия" като част от по-широка стратегия за справяне с проблема, свързан с бездомните хора, а също така и да създадат агенции, които да се занимават с предоставянето на жилища и достъпа до тези жилища.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |